Ton Visser stopt met nieuwssite TV Bolsward

BOLSWARD - Tien jaar lang filmde, vlogde en fotografeerde hij zich een weg door Bolsward. Nu komt een eind aan dat tijdperk. Ton Visser stopt met zijn nieuwssite TV Bolsward.

,,Ik heb er lang tegenaan gehikt, maar het is goed zo”, vertelt hij over zijn besluit. Visser onderhield zijn medium op vrijwillige basis, naast zijn baan als ziekenverzorger bij Bloemkamp. Het stopzetten van het digitale platform biedt tijd en mogelijkheden voor andere zaken. ,,Via mijn werk wil ik een opleiding tot verpleegkundige volgen. Dat kon eerst nooit, want ik had TV Bolsward er bij.”

De dagelijkse routine van mail checken en speuren naar nieuwtjes is doorbroken. ,,Dat hoeft nu niet meer. Dat is wel lekker.” Die opluchting overheerst bij de Bolswarder. ,,Het ontneemt een stuk stress. Dat was er wel. Je mutte prestere. Nu kan ik lekker met mijn mountainbike het bos in.”

Visser startte tien jaar geleden met zijn nieuwssite. Dat zijn initialen mooi passen bij het medium is een welkom toeval. Het begon kleinschalig, met het interviewen van stadsgenoten. Een idee van fotograaf Tonnie Siemonsma. ,,Ik kin dit nu su goed, mar dou wel”, had Siemonsma gezegd. Die keuze laat zich verklaren: Visser begon op zijn twintigste al bij Radio Bolsward en voerde in de vijftien jaar dat hij daar actief was vele vraaggesprekken met stadsgenoten. Zo ontstond de eerste aanzet tot TV Bolsward.

De filmpjes waren daar, maar een platform om deze te verspreiden nog niet. ,,Het was in de tijd dat YouTube opkwam, maar niemand kon die filmpjes vinden. Toen ben ik een heel simpele website begonnen”, weet Visser nog. ,,Dat groeide steeds meer. Later dacht ik: ik moet er ook nieuws bij gaan doen.”

Het aantal volgers en het netwerk groeide. ,,2015 was een hoogtepunt. Toen had ik 850.000 bezoekers op de site”, vertelt Visser met enige trots. ,,Het begon heel klein, maar het liep al snel uit de klauwen.”

En het bijhouden er van ging ver. ,,Als ik op wintersport ging, nam ik de laptop mee. Dan kon ik toch even snel wat online zetten als dat nodig was.” Daarnaast vulde hij zijn vrije uren met het vullen van TV Bolsward. ,,De pech dat ik vrijgezel ben is tevens mijn geluk: ik pakte in mijn eigen tijd op de bank vaak de laptop er even bij.”

Als doel van zijn site noemt hij ,,Bolsward in de breedste zin promoten”. Gevraagd naar hoogtepunten komt hij met twee zichtbare voorbeelden: het realiseren van de Corrie de Grootsingel, die dwars over sportcomplex ‘t Bolwerk loopt, en het realiseren van een bronzen variant van het Vissersmannetje op de brug van de Kapelpost in de Kerkstraat.

Op zijn besluit om te stoppen kwamen veel reacties binnen. ,,Mensen vonden het jammer, maar begrijpen het. Daar was ik al lang blij om. Als het je geen energie meer geeft, dan moet je stoppen. Het is altijd hobby gebleven”, besluit Visser.