Wethouder De Man puzzelt zich nieuw jongerencentrum Bolsward in

BOLSWARD - Afslag 18, het nieuwe jongerencentrum in Bolsward, moet een plek worden waar alle Bolswarder jongeren welkom zijn. Vrijdag was de opening.

Het nieuwe centrum aan de Burgemeester Praamsmalaan 32 is erop gericht om jongeren tussen de 12 en 17 jaar een plek te bieden waar zij elkaar kunnen ontmoeten en leuke activiteiten kunnen doen.

In de toekomst worden er in samenwerking met de buurtsportcoach en GGD sport- en spelactiviteiten georganiseerd waarbij talentontwikkeling centraal staat. ,,Het is de bedoeling dat jongeren zich veilig en goed voelen in het nieuwe centrum. Er is ruimte voor iedereen en verschillende soorten activiteiten. Het ontwikkelen van talent staat centraal”, aldus Dirk Jan de Rouwe van de organisatie. Naast de sport- en spelactiviteiten komt er onder andere een ‘repaircafé’ waar jongeren hun handen uit de mouwen kunnen steken.

Ook zullen er workshops muziek georganiseerd worden. De jongeren krijgen inspraak in de activiteiten die georganiseerd worden. Kortom, voor ieder wat wils.

Na de sluiting van het oude jongerencentrum is er goed nagedacht over de organisatie van het nieuwe centrum. Zo is er een jongerenwerker aangesteld die de vrijwilligers ondersteunt en traint, zodat zij de jongeren kunnen begeleiden. Voorheen werd het centrum in het weekend vaak verhuurd aan derden, wat zorgde voor overlast. Het nieuwe centrum wordt doordeweeks gebruikt als regulier jongerencentrum voor alle Bolswarder jeugd, in het weekend wordt het gebruikt voor activiteiten van christelijke gemeente Het Keerpunt.

Op dit moment zijn er zo’n 10 vrijwilligers die de organisatie voor een groot deel op zich nemen. Zij zijn aanwezig in het jongerencentrum en begeleiden de jongeren. De samenwerking met de jongerenwerker van Sociaal Collectief SWF moet ervoor zorgen dat het deze keer een groot succes wordt. ,,Jongeren verdienen een plek waar ze samen kunnen komen en leuke activiteiten kunnen doen. Afslag 18 wil die plek zijn voor álle jongeren in Bolsward. Iedereen is welkom. Samen maken we er een groot succes van”, aldus de organisatie.

De opening: Wethouder puzzelt zich naar binnen.

Het was even puzzelen voor Mark de Man. De wethouder kwam naar Bolsward voor de opening, maar kon niet zomaar naar binnen. Hij moest eerst een raadsel oplossen. Een soort rekensom, die leidde tot een code. Daarmee kon hij een slot van een gereedschapskist openen, om vervolgens met de boor die daarin zat een blok los te boren. Daarin zat de sleutel verstopt. De wethouder kreeg bij het ontcijferen hulp van één van de aanwezige jongeren.

Eenmaal binnen onderstreepte hij het belang van Afslag 18 (,,Elke stad heeft een jongerencentrum nodig”) en complimenteerde hij de organisatie en vrijwilligers.

Na openingswoordjes van verschillende betrokken partijen (Sociaal Collectief, gemeente SWF) was het de beurt aan de Bolswarder rapper Louis Pedro. Aan de snapchattende jongeren te zien kon hen dit optreden wel bekoren.