Gemakkelijker reizen met de bus door nieuw informatiesysteem

BOLSWARD - Naast het busstation Leeuwarden, krijgen nog negen Friese busstations, waaronder die in Bolsward, schermen met actuele reisinformatie. Dit Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) maakt het reizen gemakkelijker en comfortabeler. De displays worden de komende twee jaar geplaatst.

Behalve Bolsward gaat het om de busstations Heerenveen, Van Knobelsdorffplein Drachten, Transferium Drachten Oost, Sneek, Dokkum, Oosterwolde, Lemmer en het Transferium Feanwâlden dat nog in aanbouw is. Dit zijn de plaatsen met de meeste instappers, zo blijkt uit OV-chipkaart gegevens.

Uit de landelijke OV-Klantenbarometer blijkt dat de busreiziger informatie bij vertragingen bovenaan de lijst met verbeterpunten heeft staan. DRIS brengt daar verandering in. Het geeft altijd actuele informatie. Dat is met standaard haltebordjes niet mogelijk.

Audiozuil voor slechtzienden

Op de schermen staat een overzicht van de ritten die binnen een uur vertrekken, van welke halte en of er ook vertragingen zijn. Op de grotere stations komen ook bij de haltes zelf displays.

Blinden en slechtzienden kunnen via een audiozuil gesproken informatie krijgen. Er zijn geleidelijnen die naar deze zuil toe leiden