Staal & Steen in Exmorra viert lustrum met open dag

EXMORRA - Atelier Staal & Steen in Exmorra viert zaterdag 6 oktober haar vijfjarig bestaan met een open dag.

Galeriehouders Jan Zeeders en Anna Akke Fopma hebben voor de gelegenheid al hun beelden teruggehaald naar Exmorra om hun solo-expositie te tonen. Deze wordt om 10.00 uur geopend door Roger Wind.

Het werk van Zeeders bestaat uit RVS sokkels en urnen, waar menig kunstenaar al een beeld op heeft laten plaatsen. Hij heeft een vast assortiment, maar vindt het altijd een uitdaging om iets nieuws te bedenken. Sinds kort geniet hij er ook van om te werken in steen. Hij maakt veelal ronde vormen die gecombineerd worden met RVS.

Anna Akke Fopma maakt vaak beelden met symboliek. Nadat zij in het afgelopen winterseizoen geslaagd is als creatief therapeut, beleeft zij veel plezier om diepgang in haar beelden te realiseren.

Thema’s als vrijheid, liefde en openheid, komen dan ook regelmatig terug. Ook vindt zij het een uitdaging om een technisch beeld te maken, lettend op lijnen en vormen. Hiernaast geeft zij bijna dagelijks beeldhouwcursussen en workshops voor beginners en gevorderden.

Tevens exposeren er meer dan 140 kunstenaars (waaronder ook Jan en Anna Akke) op een blokpaneeltje van 20 bij 18 centimeter. Zij doen mee aan het super uit de hand gelopen project ‘Kunstenaar laat je kunsten zien op een blokpaneeltje van 20x18 cm’ in het kader van LF2018. Dit project is bedacht door Henk Dillerop, beeldend kunstenaar en dichter uit Leeuwarden. Het project was vanaf mei tot en met eind september te bezichtigen in meerdere galeries en komt nu deels naar Exmorra.

Tussen de mooie panelen vol blokpaneeltjes gaat Evelina Hingst- Boonen van Evelina’s Art exposeren. Zij maakte aquarel kleurpotloodtekeningen over het Friese Landschap. Het thema waar ook veel blokpaneeltjes over gaan. Zij maakt ook zij portretten en huisdieren in opdracht.

Naast dit vele moois is er een demonstratie beeldhouwen, er liggen een aantal stenen klaar, waar bezoekers de beeldhouwtechnieken op uit mogen proberen.

De expositie is te bezichtigen van 6 oktober t/m 27 december.