Waarom de Boalserter Merk zo veel meer is dan een supermarkt

BOLSWARD - Het Syrische echtpaar Vanis Kaltakfi en Miriam Kas Barsoum opende zaterdag hun zaak aan de Jongemastraat. De winkel heeft de naam ‘Boalserter Merk’ en daar is, heel bewust, geen woord Arabisch bij. Een supermarkt die zo veel meer is dan alleen een supermarkt..

,,Ik ben heel blij”, vertelt Kas Barsoum. De opluchting valt van haar gezicht af te lezen. In prima verstaanbaar Nederlands doet ze haar verhaal te midden van de Arabische levensmiddelen. Ruim drie jaar is ze hier, samen met haar echtgenoot en hun tienjarige zoontje Betrous. Gevlucht uit Aleppo, Syrië. Te onveilig vanwege de oorlog.

Haar man Vanis ging hen voor. Hij waagde de dappere en gevaarlijke tocht via Turkije en Griekenland. Hij zat op één van die bootjes die zoveel in het nieuws waren. Twee maanden deed hij er over om Nederland te bereiken. Na verschillende azc’s kwam hij in Bolsward terecht en zeven maanden later kon hij zijn vrouw en zoon in de armen sluiten. Zij kwamen via het gezinsherenigingstraject naar Nederland. Dochter Jeollé (2) werd hier geboren.

Integreren in Bolsward wilden ze maar al te graag. Ze sloten zich aan bij de katholieke kerk en Vanis kreeg een baan als postbezorger. Na twee jaarcontracten zat verlenging er echter niet in. Weer op zoek naar iets nieuws. De stap naar de handel is geen vreemde. In Aleppo runde het echtpaar al een supermarkt, maar ook een groothandel. Zodoende bediende het veel dorpen rondom de Syrische miljoenenstad.

Via de gemeente volgden ze ondernemingscursussen en op 1 september kregen ze de sleutel overhandigd. Een bliksemverbouwing en herinrichting later, was zaterdag de opening. Vanuit de kerk kregen ze veel hulp. ,,Ik wil geen namen noemen, want ik ben bang dat ik mensen vergeet”, zegt Miriam nederig. ,,Maar voor iedereen die heeft geholpen: dankjewel!”. De kaartjes in de schappen zijn zowel in het Arabisch (van rechts naar links gelezen) als in het Nederlands, om in het midden bij de prijs uit te komen. Vanis en Miriam benadrukken dat de producten voor iedereen toegankelijk zijn.

De nieuwe onderneming staat symbool voor een nieuw begin. Alle ellende achterlatend en dapper doorgaan. Nu op naar de volgende droom. Want natuurlijk wil elke startende ondernemer dat zijn of haar zaak een succes wordt, maar voor de gevluchte Syriërs krijgt het woord ‘succes’ nog een extra lading. Als zij in staat zijn een goed draaiende winkel te onderhouden, is het namelijk mogelijk om hun familieleden ook naar Nederland halen. ,,Zijn zus woont alleen in Aleppo en zijn broer zit in Zweden”, wijst Miriam naar haar man. ,,En mijn vader is 75. Het is moeilijk voor hem om daar te blijven wonen.” Ze begint te stralen als het over haar familie gaat, zeker over het mogelijke vooruitzicht dat zij naar Nederland kunnen komen. En dan het liefst naar Bolsward. Ze zijn van de stad gaan houden, vandaar ook de oer-Friese naam ‘Boalserter Merk’. ,,Dit is een lieve stad”, besluit Miriam.