In actie voor ‘beweegtuin’ in Julianapark

BOLSWARD - Het houdt niet over met de speelvoorzieningen in het Julianapark. Bovendien zou het fraaie stukje groen in Bolsward veel beter benut kunnen worden. Dat vindt de familie Witteveen. Ze starten, samen met de buurtvereniging, een actie om een ‘beweegtuin’ te realiseren. Voor jong en oud.

Want meer dan een statige schildpad, een houten slang en een aantal in hoogte verspringende paaltjes zijn er niet. Zonde, zo vindt Merel Witteveen. Ze schreef een open brief aan buurtvereniging NBV. ‘Wij zijn erg verbaasd dat er bijna geen plekken zijn voor de kinderen om te spelen’, zo opende ze haar betoog. Samen met Eduard heeft ze drie jonge kinderen. Vanuit hun huis, aan de rand van het park, valt hen op dat het stuk groen voornamelijk wordt gebruikt als korte route naar de stad, maar dat er zelden gespeeld wordt.

Ze kan op bijval rekenen van stadsgenoten, zo laat Merel weten. In overleg met de buurtvereniging werd het plan uitgebreid tot een beweegtuin, voor jong én oud. Bovendien onderhoudt de NBV het contact met de gemeente over te nemen vervolgstappen. Daarnaast organiseert de vereniging op vrijdag 12 oktober een bingo, waarvan de opkomst ten goede komt aan dit initiatief. (Meer info: zie onderaan artikel.)

Het woord ‘beweegtuin’ is bewust gekozen. ,,Voor jong en oud: van nul tot honderd jaar”, benadrukt Merel. ,,Met materialen die mooi in het landschap passen”.

Ze verdiepte zich al in de voordelen van een dergelijke recreatiegelegenheid. Zo is het -uiteraard- goed voor ouderen om te bewegen, maar hoe mooi zou het zijn als dit in de buitenlucht in het Bolswarder park kan. Bovendien krijgt het dan een sociale functie. ‘Mensen met kinderen uit verschillende buurten zullen hier samenkomen wanneer er voor de kinderen meer uitdaging is. Ze kunnen zich hier dan vermaken en genieten van het park en het stukje natuur’, zo beargumenteerde Merel al in haar brief.

Wat haar betreft komt er een veelvoud aan speeltoestellen: van rekstokken tot een crosstrainer, maar ook een jeu de boules-baan en een botanische tuin.

Ideeën te over, de eerste voorzichtige contacten met de gemeente zijn gelegd en ook een startkapitaal(tje) is daar. ‘Laat het park weer zijn sociale en bindende functie terugkrijgen. Laat het park weer bloeien door het te gebruiken!’, zo besluit de initiatiefneemster haar schrijven.

Bingo

De buurtvereniging reageerde enthousiast op het plan voor een zogenaamde beweegtuin. De jaarlijkse goede doelen-bingo wordt hier dan ook aan gekoppeld. Op 12 oktober van 16.00 tot 23.30 uur is de bingo in Het Convent. Deelname kost 35 euro, en er zijn vele prijzen in de omloop. Opgave kant tot 7 oktober door te mailen naar nbvbolsward@gmail.com.