SC Bolsward (zo) loopt nederlaag op in Franeker (3-0)

FRANEKER Nadat beide teams in hun eerste wedstrijd van het seizoen niet verder kwamen dan een gelijkspel, stond deze zondag een treffen op het programma tussen twee voetballende ploegen die graag hun eerste overwinning wilden bijschrijven.

Op sportpark de Trije stond na 90 minuten een enigszins geflatteerde maar toch wel verdiende 3-0 overwinning voor Franeker op het scorebord.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Leuning begonnen beide partijen een beetje nerveus aan de wedstrijd. Door het vroege storen van SC Franeker was de passing bij de Bolswarders vaak onnauwkeurig wat weer een rommelige beginfase tot gevolg had. Ook Franeker kon ondanks een licht overwicht de prima debuterende stand-in keeper Chris Marijt niet verontrusten. De goed coachende Marijt stuurde zijn achterhoede goed aan.

Nadat de eerste 20 minuten waren verstreken zonder noemenswaardige kansen voor beide partijen kregen de Bolswarders iets meer grip op de wedstrijd. Zo stuitte Ferdinand van der Zee na een goede combinatie op de Franeker-goalie en kwam Paul Huisman een teenlengte te kort na een voorzet van rechts. De Bolswarder vleugelverdedigers hadden de rappe aanvallers Hoekstra en Dijkstra onder controle en spits de Groot liep doorgaans met zijn ‘schaduw’ Maxime Mulder over het veld.

Op slag van rust verdween toch nog de nul van het scorebord bij de thuisploeg. De Bolswarder laatste man Ozgur Akkus had op een, naar het leek ongevaarlijke plaats, een overtreding begaan en hiervoor ook nog ietwat gemakkelijk geel gekregen van de leidsman

Franeker speler Postma ontfermde zich over de vrije trap en of het nu bewust of onbewust was, de bal zeilde over alles en iedereen heen onhoudbaar in de kruising. Hierdoor kwam er toch nog onverwachts voor de theepauze verandering in de brilstand en was de ruststand 1-0.

Met de inbreng van Sahan Demirbas voor Sjoerd Breeuwsma probeerde SC Bolsward de wedstrijd te doen kantelen in de tweede helft. Er werden ook meer duels gewonnen in de eerste fase na rust.

Rond de 60e minuut moest Bolsward met 10 man verder nadat Akkus zijn tweede gele kaart ontving. Deze kaart was terecht, alleen in combinatie met de onterechte kaart uit de eerste helft was deze een beetje zuur.

Wie dacht dat Franeker nu de wedstrijd naar zich toe zou trekken, kwam bedrogen uit. Zoals wel vaker weet het team met een mannetje minder net iets meer energie in de wedstrijd te stoppen. Harmen Anema kwam aanvaller Romano Perridon vervangen en de Bolswarders waren nu de bovenliggende partij. Franeker probeerde in de omschakeling, ondanks een numerieke meerderheid op de counter de wedstrijd te beslissen. Rond de 70e minuut wist Sander Hoekstra van Franeker na een klutsbal en in vermeend buitenspelpositie alsnog de 2-0 voor Franeker binnen te werken.

De laatste 20 minuten probeerde Bolsward alsnog te strijden voor een goed resultaat. Ferdinand van der Zee was dicht bij een treffer, maar zijn vrije trap belandde buiten het bereik van de keeper op de paal.

Franeker had forse overtredingen nodig om de Bolswarder dadendrang af te stoppen, vooral de creatieve speler Mounir Bouasrar moest het regelmatig ontgelden. Het is jammer dat de ietwat op zijn routine leunende leidsman Leuning hier niet kordater tegen optrad.

Tegen het eind van de wedstrijd schoot de man van de wedstrijd Rob Postma zijn tweede doelpunt van de middag onhoudbaar achter de Bolswarder keeper Marijt en was de wedstrijd definitief gespeeld.

Zondag speelt SC Bolsward thuis tegen één van de ploegen die nog geen puntverlies heeft geleden Geel Wit, aanvang

14.00 uur.