COLUMN | Hoge nood

Hij trekt publiek, onze waterspugende vleermuis op het Broerplein en dat is mooi. Ze komen met de auto, op de fiets en soms met bussen vol. Vervolgens hangt men wat om bij de vleermuis, gaat er mee op de foto en een enkele waaghals klimt er zelfs op. Tot zover is er niets aan de hand en vertrekt men na de korte pitstop in Bolsward op weg naar de volgende waterfontein.

Vaak gaat het echter ook flink mis. Dan blijkt het klaterende water een stimulerend effect te hebben op blaas van fonteintoerist. En wel zodanig dat er onmiddellijk hoge nood ontstaat. Een openbaar toilet is op het Broereplein in geen velden of wegen te bekennen en wildplassen is voor toeristen ook niet direct een optie. Zeker niet tegen een kerkmuur. Nood breekt dus wet en zo kreeg de dierenarts tegenover de Broerekerk bijna dagelijks een toerist aan de balie met het verzoek of men daar even mocht toiletteren.

Nu zijn dierartsen over het algemeen aardige mensen dus als het incidenteel gebeurt is het geen bezwaar, maar als het structurele vormen gaat aannemen wordt het wel bezwaarlijk. Dus besloot de dierendokter de gemeente Súdwest-Fryslân te vragen naar een oplossing. Die gaf echter niet thuis. De dierenarts moest maar verwijzen naar een openbaar toilet elders in de stad.

Dus hangt er nu een plakkaat op de partijkdeur met de tekst ‘U kunt gebruik maken van het openbare toilet in de Hema’ Zo verschuif je dus een probleem zonder het op te lossen.

Max van den Broek.