Werkplaats ‘De nieuwe Ruiter’ opent deuren in Bolsward

BOLSWARD - In het pand aan de Sint Jansstraat 8 in Bolsward is sinds eind september het nieuwe atelier ‘Werkplaats ‘De nieuwe Ruiter’ gevestigd.

De werkplaats, gerund door Femke Kruger, is een combinatie van atelier en galerie. ,,Juist die combinatie is zo leuk omdat je er lekker kan werken waar andere kunstenaars en creatievelingen tegelijkertijd exposeren. Het versterkt elkaar”, laat Femke weten.

Ze heeft de lerarenopleiding creatieve vakken gevolgd. ,,Ruimte voor creatieve ontwikkeling is een ondergeschoven kindje in het onderwijs en dat is erg jammer want juist nu is het belangrijk jezelf ook creatief te ontwikkelen”, zegt ze. ,,Ik vind het leuk om mensen te begeleiden met schilderen, maar ik ga zelf niet “de kunstenares” uit lopen hangen. Dat ben ik niet, daar nodig ik graag exposanten voor uit. Maar wel heb ik zin om precies te gaan doen wat ik altijd heb willen doen: een multi-creatief en makkelijk toegankelijk inloop-atelier runnen. Het belangrijkste is dat het een atelier/werkplaats is waar mensen/kinderen graag komen schilderen of anders creatief kunnen zijn. In de werkplaats zullen vaste tijden zijn om les te volgen, maar waar ook verschillende workshops gegeven worden voor beginners en gevorderden in alle leeftijden of voor groepen die wat te vieren hebben. Ik faciliteer voor de ‘creatieve mienskip’”, legt ze uit.

,,Ik heb zelf altijd zin om te schilderen maar thuis in je woonkamer inspireert het niet en ga je niet voor een paar uurtjes ezel en potjes verf opzetten . Je wil je spullen kunnen laten staan en weer beginnen als je zin hebt, maar in een gewoon huishouden past dat meestal niet. Wanneer je ergens naar toe kunt waar het licht goed is, de schildersezels klaar staan en de muren volhangen met inspirerende werken ga je eerder met de beelden die je in je hoofd hebt aan de gang. Ik hoop dat mensen daarvoor komen. Iedereen kan namelijk schilderen. Schilderen is bewezen goed voor je hersenen. Schilderen is een braintrainer, vergelijkbaar goed voor je hersenen als bridgen. Schilderen werkt ontspannend en doordat je iets aan het creëren bent kan het zelfs therapeutisch werken. Een onderwerp op een speciale manier benaderen kan veel met je doen, emoties verwerken in een schilderwerk is fantastisch.

Schilderen of iets creëren in workshops is heel prettig. Je leert op een hele leuke manier andere mensen kennen en het is interessant om elkaars werk te bewonderen. Wil je exclusiever en juist niet in een groep komen schilderen, dat kan ook.”

Op 7 oktober is de officiële opening van de werkplaats. Speciaal voor deze gelegenheid exposeert Rens Hoekstra uit Akkrum als eerste kunstenaar in de werkplaats. Kruger heeft zelf een paar jaar les gehad van Hoekstra, die onder andere de academie in Foudgum gedaan heeft. Haar werk bestaan hoofdzakelijk uit impressionistische schilderijen.

De naam ‘Werkplaats de Ruiter’ is een hint naar het verleden: vanaf 1901 zat in dit pand vier decennia lang een schaatsfabriek. Deze fabriek was een afsplitsing van de familie G.S. Ruiter-schaatsen in Akkrum, waar de bekende Friese doorloper werd gemaakt. Zoon Geert Ruiter wilde voor zichzelf beginnen en begon een eigen fabriek in Bolsward. Door oorlogsdreiging, een paar slechte winters achter elkaar, de opkomst van de noren en gebrek aan opvolging werd de fabriek aan de Sint Jansstraat gesloten in 1940.