Archeologisch onderzoek Broereplein kost gemeente ruim een ton

BOLSWARD - Het archeologisch onderzoek op het Broereplein heeft de gemeente Súdwest-Fryslân meer dan een ton gekost. Dat bleek donderdagavond op de raadsvergadering toen de zogenaamde ‘Bestuursrapportage’ werd besproken.

Begin april werden bij opgravingen skeletresten aangetroffen. Het plein ging op de schop voor de installatie van de Vleermuisfontein toen de vondsten aan het licht kwamen.

Nu blijkt dat het veldwerk -onderzoekers zijn ruim vier weken bezig geweest- zo’n 60.000 euro heeft gekost. Door komen nog onderzoekskosten overheen. Die worden op nog eens zo’n bedrag geschat. Daarmee is het gemeentelijk budget voor archeologische opgravingen -15.000 euro- ruim overschreden. Wethouder Maarten Offinga sprak van ‘een harde leerles’. ,,Wij zullen er in de toekomst bij binnenstedelijke opgravingen alerter op moeten zijn.”

Daarnaast vertelde Offinga op de raadsvergadering dat het bedrag voor archeologische onderzoek in 2019 fors verhoogd wordt.

De herinrichting van het Broereplein zelf, los van de installatie van de Vleermuisfontein, heeft de Súdwest anderhalf ton gekost. De kosten van het plaatsen van alle zes kunstwerken in de gemeente komen op 330.000 euro, eerder genoemde investeringen buiten beschouwing gelaten.