Bach-estafette komt langs in Martinikerk Bolsward

BOLSWARD - In de Martinikerk van Bolsward vindt op zaterdagavond 13 oktober een bijzonder orgelconcert plaats. Het gaat om het twintigste concert van de Bach-estafette 2018 in het kader van Leeuwarden-Fryslân, culturele hoofdstad van Europa.

Het concert wordt gegeven door Jochem Schuurman (Franeker) en Peter van der Zwaag (Leeuwarden), de meest talentvolle jonge organisten die Fryslân momenteel rijk is. Beiden wonnen diverse prijzen op orgelconcoursen. Eind september 2018 won Jochem Schuurman de tweede prijs op het internationale Buxtehude Orgelconcours in Lübeck en Hamburg. Eind september behaalde Peter van der Zwaag eveneens een tweede prijs en wel op Concours International Pierre de Manchicourt in Noord-Frankrijk. Voor beiden is het de eerste keer dat zij in de Bolswarder Martinikerk een orgelconcert verzorgen.

Schuurman bespeelt het beroemde Hinsz-Van Damorgel vóór de pauze en Van der Zwaag na de pauze. Beide concertgevers spelen een aantal orgelwerken van J.S. Bach. Schuurman speelt vijf Bach-composities en eindigt zijn programma met een werk van Felix Mendelssohn Bartholdy (transcriptie van Reitze Smits). Peter van der Zwaag besluit na drie Bach-werken ten gehore te hebben gebracht het concert met een compositie van Franz Liszt (over Bach’s Kantate BWV 21).

Het concert begint om 20.00 uur en is om circa 21.30 uur afgelopen.