Zingen verbindt koorleden Skomjend Wiid kwart eeuw

BOLSWARD - Je hoeft geen auditie te doen om bij Skomjend Wiid te komen zingen. Het belangrijkste is dat er een goede klik is met de andere koorleden. Dat is de enige voorwaarde van het Bolswarder shantykoor. Zondag viert het koor het 25-jarig bestaan met een jubileumconcert.

Skomjend Wiid is meer dan alleen zingen. Een gesprek met koorleden levert een rijk arsenaal aan verhalen over vriendschap en bijzondere belevenissen op die het koor in de achterliggende 25 jaren heeft meegemaakt.

Zoals het optreden in het Rijksmuseum in Amsterdam. Roos Brandsma: ,,De toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Annemarie Jorritsma, had ons gevraagd te komen zingen op deze locatie. Zij had een informele bijeenkomst georganiseerd voor haar collega-ministers uit heel Europa. In een hoek bij de trap waar de ministers langs kwamen, stonden wij te zingen. Eén van de gasten was transportcommissaris Neil Kinnock, geboren in Wales. En er was ook een viscount (adellijke titel, red.) uit The House of Lords. Ze kenden alle shanty’s en waren dolenthousiast.”

Het leidde ertoe dat het koor werd gevraagd naar Hotel Krasnapolski te gaan, waar de ministers logeerden en ze na het diner ook zouden komen. ,,Daar hebben we echt tot diep in de nacht gezongen. Annemarie Jorritsma liet later weten dat ze tijdens het bezoek goede zaken had kunnen doen met haar collega’s.”

Wat Lourdes is voor katholieken en Mekka voor moslims, is Dublin voor shantyzangers. Iedere shantyzanger wil graag eens in zijn leven zingen in een pub in Dublin. De trip naar de Ierse hoofdstad is dan ook hét hoogtepunt dat door veel koorleden wordt genoemd als ze worden gevraagd naar de hoogtepunten uit de voorbije 25 jaren.

De seniore koorleden die dit hebben meegemaakt, raken er zelfs niet over uitgepraat. In Dublin speelden enkele koorleden het klaar dat ze in het tussenprogramma van een Ierse folkband konden optreden. Een toevallige passant die aangetrokken werd door de muziek van Skomjend Wiid, wist daarna nog een paar vervolgoptredens in andere pubs te arrangeren.

Johan van der Weide: ,,We liepen door de winkelstraten van Dublin en stonden plotseling oog in oog met het standbeeld van Molly Malone, de hoofdpersoon uit het lied ‘Cockles and Mussels’. Dit lied, dat wordt beschouwd als het officieuze volkslied van Dublin, hadden we al zo vaak gezongen. Zonder dat dit was afgesproken stelde het koor zich op rondom het beeld. Niet veel later werd er uit volle borst voor Molly gezongen.”

Dat lied wordt zondagmiddag ongetwijfeld weer uit volle borst gezongen tijdens het jubileumconcert in het Marne Theater. Aan dit vrij toegankelijke concert wordt meegewerkt door CMV Oranje, en de Bolswarder Beatlesband The Beatles Sessions. De presentatie van het jubileumconcert dat om 14.30 uur begint, is in handen van Geert van Tuinen.