Eerste escaperoom in Bolsward opent medio november

BOLSWARD - Een ruimte om de hersens te kraken, het brein te laten werken en tegelijkertijd te strijden tegen de klok: met De Bovenkamer opent medio november de eerste escaperoom in Bolsward.

,,Ik heb ‘t zelf een paar keer gedaan en dacht toen: hoe vet zou ‘t zijn om zelf één te bouwen”, vertelt Martin de Kler, één van de initiatiefnemers. In zijn vrouw Lineke en hun vrienden Alex en Joke van Dijk vond hij gelijkgestemden. Ze staken de koppen bij elkaar en besloten het plan door te zetten.

,,Dat was driekwart jaar geleden”, vertelt Martin. ,,We zijn nu twee maanden echt aan het bouwen.”

Het creatieve proces duurde vooralsnog langer dan het daadwerkelijk realiseren van de ruimte. ,,We hebben wel een half jaar vergaderd. Dat was al ontzettend leuk. Soms was dat met een glas wijn, soms met een kop koffie op zondagochtend. We hadden wel iets: als we het doen, willen we het ook goed doen. Het duurde vier maanden voordat we een naam hadden”, vertelt de nieuwbakken ondernemer lachend. ,,Toen zijn we schetsen gaan maken. Daarbij hebben we ook niet alle kamers tegelijk gedaan. En tijdens het bouwen moet je toch ook zaken bijschaven.”

Voor de creatieve ingevingen complimenteert hij de beide dames, die elkaar al kennen sinds hun opleiding. ,,Zij zijn het brein hier achter.”

De naam ‘De Bovenkamer’ heeft een dubbele betekenis: uiteraard moet er nagedacht worden om binnen een uur de puzzels op te lossen en zo de weg naar buiten te vinden, maar de locatie op de Marne 55 is ook letterlijk op de bovenverdieping van het chauffeurscafé. Over de precieze indeling wil De Kler nog niet te veel kwijt. Dit om de mystiek en nieuwsgierigheid te verhogen.

De laatste puntjes worden nog op de spreekwoordelijke i gezet en dan hoopt het viertal half november de deuren te openen. Of eigenlijk: te sluiten. Het is aan de bezoekers om hun weg naar buiten te vinden.

Meer informatie over de precieze openingsdatum en -tijden: www.escapebolsward.nl.