Bolswarder coureur Sven Wind voor derde keer Nederlands kampioen

BOLSWARD - De 12-jarige coureur Sven Wind sloot vorige week zijn seizoen af. Het bleek een uiterst succesvolle jaargang: de Bolswarder werd Nederlands kampioen in de klasse ‘Ohvale’ en tweede bij de Junioren-B.

,,De snelheid”, antwoordt hij breed grijnzend op de vraag wat het racen zo leuk maakt. En met snelheden van boven de 140 kilometer per uur zit het met dat aspect wel goed.

De jonge coureur doet zijn verhaal vanuit de woonkamer van zijn ouderlijk huis. De bomvolle prijzenkast verraadt een succesvolle carrière tot dusver.

Die loopbaan begint op zijn zesde. ,,Toen was er een opstapdag in Assen”, weet hij nog. ,,Mijn broer Max was eigenlijk beter dan ik, maar hij vond ‘t niet heel leuk.”

Sven daarentegen is snel verkocht en verknocht aan de sport. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen: vader Jolle racete zo’n drie decennia lang. Voor junior begint het met een leerjaar op een zogenaamde pocketbike. Een motortje dat qua omvang op een doorsnee keukentafel past. Kennismaken met de machine, daar is het in eerste instantie om te doen. Sven rijdt af en toe wel wedstrijden, maar doet om het kampioenschap niet mee.

Hoe anders is dat het jaar daarop. Bij de ‘Race Kids’ -de klasse waar hij dan in rijdt- pakt hij zijn eerste nationale titel. Sven maakt daarna vervroegd de overstap naar de Junioren-B, waar normaal gesproken rijders van 10 tot 14 jaar meedoen. De Bolswarder is dan nog maar 9. Ook dit wordt gezien als een leerjaar, want met een zevende plaats kan hij klassement-technisch gezien geen potten breken. Toch wacht een mooie beloning.

Sven staat op. Hij zoekt naar een bepaalde beker in de verzameling glimmende bokalen. ,,Dit is ‘m”, zegt ‘ie na een korte zoektocht. ,,Deze kreeg ik als renner met de meeste progressie”, vertelt hij. ,,Dat houdt in dat je in rondetijden de meeste vooruitgang laat zien”, vult zijn vader aan.

En dat het qua ontwikkeling wel goed zit, bewijst hij een jaar (2016) later. Derde in het algemeen klassement. ,,Maar ik had de laatste wedstrijden veel pech”. Vorig seizoen kon hij nog een treetje hoger op het podium plaatsnemen, maar ook hier werd hij achtervolgd door technische malheur in het slot van het seizoen. ,,Anders had ik misschien wel kunnen winnen”, weet de jongeling.

Het is ook de jaargang dat een nieuwe klasse zijn intrede doet. De Ohvale Cup. In deze klasse rijden de deelnemers op motoren met iets grotere wielen, vering én versnellingen. Bovendien zijn de motorblokken in de machines voor iedereen gelijk. Met een nationale titel kan hij zich geen betere kennismaking wensen.

En dat het bepaald geen toevalstreffer is, blijkt dit jaar. Met zeven overwinningen in acht races kroont hij zich, met nog een race te gaan zelfs, wederom tot ‘s lands beste in deze klasse. In de Junioren-B wordt hij knap tweede.

De wedstrijden die hij rijdt, worden georganiseerd door Race Association for Pocketbikers (RAP) Holland, waar Jolle voorzitter van is. Het deelnemersveld bij de races is echter beperkt qua omvang (Jolle: ,,Het is een dure sport”) en dus zoekt Sven zijn heil ook buiten de landsgrenzen. Want internationale ervaring heeft hij inmiddels ook. Hij deed in 2017 en ook dit jaar mee op het EK in Italië. Daar werd hij negende en achtste.

Italië lijkt het beloofde land voor de motorsport. ,,Ze hebben bijna overal wel een baan”, weet Sven. Zelf moet hij voor zijn trainingen naar Assen of, zoals vroeger, naar een industrieterrein in Staphorst, waar met banden een parcours wordt uitgezet. ,,Maar dat is nu te gevaarlijk”, aldus vader Jolle, doelend op de steeds hogere snelheden die zijn zoon maakt.

En dus pakken vader en zoon volgend seizoen vaker de bus naar Noord-Italië om daar wedstrijden te rijden, zo hebben ze besloten. Betere circuits, meer concurrentie en dus een betere leerschool. Het aantal cc’s wordt opgeschroefd van 160 naar 190. Wie weet kan Sven zijn grote voorbeeld Michael van der Mark achterna. Niet voor niets rijdt hij met hetzelfde nummer -60- als de coureur die uitkomt in de hoogste klasse in de motorsport: de MotoGP.

Maar eerst is er op 10 november de feestelijke afsluiting van het seizoen. Dan worden alle winnaars van de verschillende klassen door RAP-Holland gehuldigd. Daar mag Sven, voor de derde keer in zijn carrière, een beker met het opschrift ‘Nederlands Kampioen’ in ontvangst nemen.