Voedselbank Bolsward: zaakjes op orde, nu de deelnemers nog

BOLSWARD - Het is week 42: de Week van de Voedselbanken. Tijd voor een tussenstand met het ‘filiaal’ Bolsward. Samenvatting: alle randvoorwaarden zijn goed, nu de deelnemers nog.

Volgens Jaap van der Windt, voorzitter van de Voedselbank Bolsward, zouden meer mensen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden. ,,Dat moeten er wel meer zijn dan veertig”, meent Van der Windt, doelend op het aantal leden dat nu wekelijks een pakket komt afhalen aan het Sûvelleantsje. De Bolswarder Voedselbank bedient mensen uit de voormalige gemeenten Bolsward en Wûnseradiel en de gemeente Littenseradiel.,,Het is zonde als zij iets laten liggen.”

Volgens Van der Windt is de drempel beslist niet hoog. ,,Mensen kunnen zich aanmelden via de site of door te bellen. Dan komt er zo snel mogelijk iemand van ons langs voor een intakegesprek.”

Hij benadrukt: ,,Als mensen zelf hun broek willen ophouden of het met de buren regelen is dat prima, maar het is zonde als ze ons niet weten te vinden.”

En over woorden als ‘schaamte’ wil hij het niet hebben. ,,Aan schaamte kunnen wij niks doen, maar ik denk dat er een significante groep is die ons nog niet weet te vinden of die het te veel moeite vindt, maar onze intakers zijn alleszins schappelijk en vriendelijk en willen meedenken.”

Qua organisatie gaat het in Bolsward goed, zo laat de voorzitter weten. ,,Wij hebben prima vrijwilligers. Alles verloopt uitstekend.” Vanuit het distributiecentrum in Drachten -voorheen was dit Meppel- worden de basispakketten wekelijks naar Bolsward gestuurd. Hier worden deze, met behulp van lokale ondernemers, aangevuld. ,,De Jumbo en Aldi vriezen vlees voor ons in en bakker Van der Werf geeft elke keer weer brood. Ze bakken zelfs extra bij als ze tekort hebben. Vanuit de Jumbo komt nog een stukje goodwill dat we daar mogen staan met onze supermarktacties.”

Meer informatie op de website: voedselbankbolsward.nl.