Titus words will take wing: een avond vol bezinning, muziek en herdenking

BOLSWARD - Nog drie weken, dan is het zover: op 10 november vindt het Europees Mienskipsproject ‘Titus words will take wing’ plaats in de Martinikerk in Bolsward. Een muzikale avond met als thema het gedachtegoed van Titus Brandsma. Tijdens de avond zullen zowel lokale als internationale muzikanten hun medewerking verlenen.

,,Ik loop al lang rond met het idee voor een project als dit.” Organisatorisch leider Jantsje Westra houdt duidelijk niet van stilzitten. ,,Ik heb het drukker dan ooit, zeker nu de aanvang van het project dichterbij komt,” lacht Jantsje. Het project waar ze vol enthousiasme over spreekt is ‘Titus words will take wing’, een avond vol bezinning, muziek en herdenking. ,,De avond is ingericht met prachtige muziek en momenten van bewustwording door gedichten. Aan de hand van de muziek wordt de bezoeker meegenomen op een reis door de geschiedenis,” vertelt ze.

Dat muziek centraal staat lijkt haast onoverkomelijk. Naast haar werk voor het project is Jantsje namelijk muziekdocent. ,,Mijn wederhelft en ik houden van muziek, het vertelt zoveel meer dan woorden.”

Die wederhelft is dirigent Jouke Hoekstra, die net als Jantsje erg actief is. Al sinds de oprichting van het Frysk Fanfare Orkest (FFO) in 1983 is Jouke de dirigent. Op 10 november zal het FFO een aantal werken ten gehore brengen. ,,Als orkest hopen we de gevoelige snaar bij de mensen te raken. De muziek die we spelen vertelt het verhaal van Titus en dat mag nooit vergeten worden”, aldus de dirigent.

Titus Brandsma streed tegen discriminatie op basis van ras en dat past erg goed bij de huidige tijd. ,,In de tijd van Titus werden mensen gediscrimineerd op basis van ras. Men denkt vaak dat dat een verhaal van vroeger is, maar het gebeurt nog steeds. Het zou niet mogen gebeuren, maar het gebeurt toch. Dat is iets wat wij niet mogen vergeten”, vertelt Jouke. Jantsje sluit zich hierbij aan. ,,We willen de mensen een stukje bewustwording meegeven. Dat doen we niet alleen tijdens het concert, maar ook ervoor.”

Dat het een groot project is met verschillende samenwerkingen blijkt niet alleen uit de muzikale bezetting, ook de gemeenschap in Bolsward werkt mee. Verschillende kerken hebben zich aangesloten bij het project en ook een aantal scholen werkt mee. ,,We organiseren een gedichtenwedstrijd waar kinderen zich bij kunnen aansluiten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er tussen de muzikale stukken door steeds een gedicht wordt voorgedragen door kinderen.”

Ook in het Titus Brandsma Museum is van alles te doen. ,,Er worden educatieve muzieklessen aangeboden, kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht door het museum en op 11 november is er een poppenspel in het museum.”

Uit dit alles blijkt dat het voor Westra belangrijk is om de gemeenschap te betrekken bij het project. ,,Iedereen is welkom. Samen vertellen we het verhaal.” ‘Iedereen’ wordt in het hele project breed opgevat. ,,Het is een Europees Mienskipsproject, dat ook in het kader van LF2018 staat. We organiseren het met de internationale gemeenschap.”

Verschillende solisten uit Europese landen leveren op 10 november een bijdrage. Niet alleen de Europese geschiedenis komt aan bod, ook de Afro-Amerikaanse historie krijgt een plek. ,,Richetta Manager zal een aantal werken van Langston Hughes ten gehore brengen. Deze werken gaan over de Afro-Amerikaanse emancipatie.” Daarnaast speelt ook de Duitse gemeenschap een grote rol. Op 27 januari 2019 zal het concert nogmaals plaatsvinden, in het Duitse Willemshaven. Beide avonden is er een Duits koor aanwezig.

Ook het Internationaal Dachau Comité ondersteunt het project, eveneens als verschillende andere comités. ,,Ik vind het erg bijzonder dat we op deze manier kunnen samenwerken. Titus streed tegen discriminatie en rassenhaat en dat we dat als gemeenschap nu samen opnieuw vertellen is geweldig”, vertelt Jantsje.

Voor aanvang van het concert kunnen bezoekers alvast in de stemming komen. Het concert begint om 20:15 uur. Vooraf is het Titus Brandsma Museum van 18:45 tot 19:45 uur geopend. ,,Vervolgens lopen ze zo de Martinikerk binnen, waar met verschillende stands aandacht gevraagd wordt voor discriminatie en rassenhaat. Tijdens het concert zelf wordt middels verschillende werken van onder andere Fauré, Mcbeth en Heindrichs toegewerkt naar het stuk dat centraal staat: ‘Then thy words will take wing’ van Marco Pütz. Dit stuk is geschreven naar aanleiding van tekeningen van Russische Auschwitzbevrijder Zinovii Tolkatchev en mag officieel alleen rond de data van de Kristallnacht en de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. ” Jantsje benadrukt dat de avond onvergetelijk wordt en besluit met de volgende woorden: ,,Alleen al om de muziek mogen de mensen de avond niet missen. De boodschap die wordt uitgedragen is zo ontzettend belangrijk, eigenlijk moet iedereen gewoon komen.”