Westergo wint cruciaal duel en pakt tweede plaats

BOLSWARD In de laatste ronde voor de start van de zaalcompetitie heeft Westergo uitstekende zaken gedaan. Door winst op concurrent Joure haakte Westergo bovenin aan. Koploper DTS (12 punten uit 7 duels) is voorlopig even uit zicht, maar met 9 punten staat Westergo er heel aardig voor. Na de inhaalwedstrijd van afgelopen donderdag (6-14 winst, in en tegen Amsterdam) werd nu Joure met 10-8 naar huis gestuurd, ondanks maar liefst vijf gemiste strafworpen.

Westergo opende furieus, al na enkele seconden scoorde Hedzer Eringa de openingstreffer. Joure antwoordde meteen. Bas Bosma zorgde uit een strafworp voor 2-1, maar Joure haakte snel weer aan (2-2). Joure had veel overtredingen nodig om Westergo af te stoppen en dat resulteerde opnieuw in strafworpen, beide benut door Hedzer Eringa (4-2). Ook aan de andere kant werden de strafworpen (soms wel heel) makkelijk gegeven, Joure benutte beide en kwam op 4-4. Hedzer Eringa zorgde van afstand voor 5-4, waarna er opnieuw een strafworp volgde. Deze werd helaas gemist. Toch vergrootte Dieuwke de Boer de marge weer naar twee. Met een prachtige doorloopbal zorgde zij voor 6-4.

Na de pauze kwam Joure op 6-5 en kreeg Westergo dé kans om weer uit te lopen, maar er werden snel achter elkaar drie strafworpen gemist.

Westergo liet de kop niet hangen. Het bleef lang 6-5 staan, maar uiteindelijk was het Bas Bosma met de bevrijdende 7-5. Lang kon Westergo niet van deze voorsprong genieten, Joure stond zomaar weer op 7-7 en een spannend slot kondigde zich aan. Ondertussen was Tjitske van Dijk in het veld gekomen voor Cynthia Canninga. Bas Bosma zorgde voor 8-7 en daarna mocht Westergo opnieuw aanleggen van 2,5 meter, maar faalde men voor de vijfde keer deze middag.

Aan de andere kant werd het 8-8 en met nog 3,5 minuut te spelen nam Westergo een time-out. Afgesproken werd om de juiste mensen uit te spelen en zo de overwinning binnen te slepen. Intussen leek de laatste minuut in te gaan, en Dieuwke de Boer knalde 9-8 binnen. Toch was er blijkbaar nog iets langer te spelen, zo’n 1,5 minuut. Westergo stond uitstekend te verdedigen en neutraliseerde snel het gehaaste spel van de gasten. Sytze-Piter Bras (in het veld gekomen voor Harmjan Tienstra) besliste de wedstrijd met 10-8. Snel daarna floot scheidsrechter Bouma af.

Ondanks de vijf gemiste strafworpen bleef Westergo strijden voor een goed resultaat. De wedstrijdmentaliteit was zeer goed en dat leverde vandaag (opnieuw) twee punten op.

Westergo gaat met een gedeelde tweede plaats nu eerst de zaalcompetitie in. Na de zaal zijn er nog vijf duels te spelen, waarbij de ploeg volop meedoet om promotie naar de 3e klasse.