Schaatsbaan terug in centrum Bolsward

BOLSWARD - In het centrum van Bolsward komt binnenkort weer een tijdelijke schaatsbaan. En dit jaar voor een aanzienlijk langere periode dan vorige winter.

,,We zijn zo blij met dit initiatief” aldus Fer Grijmans, voorzitter van de Vereniging Ondernemend Bolsward, waar BAC een onderdeel van is. ,,Drie dames hebben vorig jaar het initiatief genomen om de wens al een klein beetje uit te testen. Er lag vorig jaar op het Marktplein een schaatsbaan voor één dag, voor de jongste jeugd. Het was een groot succes. De baan was van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezet. Iedereen was laaiend enthousiast.”

,,Dat was voor ons het startsein om dit jaar te gaan voor drie weken lang een kunststof schaatsbaan in het centrum van Bolsward”, zo vertelt Hannie van der Feer, één van de organisatoren naast Annette Lunter en Jacoline Engelmoer. ,,We zijn gaan brainstormen hoe we dit voor elkaar konden krijgen. We hebben steun gezocht bij het bestuur van de ondernemersvereniging en een aantal stichtingen benaderd. Deze hebben het initiatief omarmd en mede met hun steun kunnen we het financieel voor elkaar krijgen om drie weken lang een schaatsbaan op het marktplein te plaatsen. De bedoeling is dat deze er ligt van 7 tot 24 december.”

,,De komende tijd zal het nog een hele puzzel worden. We moeten op zoek naar een aantal ijsmeesters die de baan dweilen, want ook een kunststofbaan moet onderhouden worden, en dit is ook nodig voor het dagelijks toezicht. We zijn tevens op zoek naar vele vrijwilligers om onder andere de schaatsen te slijpen en uit te geven bij de baan. Ondertussen zijn we gestart met het benaderen van de basisscholen om op de baan schaats- in plaats van gymles te geven”, aldus Annette Lunter. ,,Er zijn genoeg ideeën om te komen tot evenementen, zoals discoschaatsen op vrijdagavond en wellicht een echte ‘battle on ice’. En wat te denken van bedrijfsschaatsen, niets mooiers dan het jaar af te sluiten met een Kerstborrel op de schaats. Genoeg ideeën maar het valt of staat met vrijwilligers."

,,Hoe we dat gaan doen? We starten een campagne op Social media om op zoek te gaan naar de perfecte ijsmeester(s). Zij zullen ons helpen er zorg voor te dragen dat de baan hele dagen beschikbaar zal zijn voor de enthousiastelingen op de schaats”, aldus Hannie van der Feer. Ondertussen zijn de dames namens het BAC druk bezig om de laatste puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten bij het afronden van de vergunning en zoeken ze nog een aantal sponsoren om de evenementen te sponsoren.