Kunstproject voor basisscholen in Bolsward

BOLSWARD - Foppe van Popta en Syb de Jager, twee oud-hoofden van basisscholen in Bolsward, hebben het plan opgevat om een klein kunstproject voor basisscholen te organiseren. Leerlingen van de hoogste klassen gingen, onder leiding van kunstenaar Jan Potma uit Sneek, aan de slag met kwasten en stiften om zo hun eigen kunstwerken te maken. De resultaten hiervan worden op 10 november om 14.00 uur tentoongesteld in de bibliotheek van Bolsward.

Volgens de initiators zijn basisscholen tegenwoordig meer ingesteld op wat de kinderen kennen en kunnen -toetsen- dan op andere aspecten die volgens hen zeer belangrijk voor de ontwikkeling zijn. Samenwerken, elkaar helpen en een beroep doen op hun creativiteit, noemen zij als voorbeelden.

Deze gedachte bracht Foppe van Popta, oud-hoofd van menig basisschool, ook in Bolsward, op het idee om alle basisscholen in Bolsward te benaderen of ze mee wilden doen aan een kunstproject op het terrein van tekenen en schilderen.

Daar scholen worden overstroomd met de vraag of ze aan allerhande activiteiten willen meedoen, moest er een goed plan opgezet worden samen met de scholen en de gemeente Sûdwest-Fryslân. In samenspraak met Syb de Jager, tevens oud-hoofd en onderwijsadviseur, reageerden alle betrokkenen enthousiast en was de gemeente bereid een bescheiden financiële bijdrage te leveren voor teken- en schilderattributen.

Alle scholen waren bereid vijf leerlingen aan te wijzen uit de hoogste groepen. Onder leiding van kunstenaar Jan Potma is op zijn atelier in Sneek een viertal ochtenden getekend en geschilderd .

De leerlingen en de kunstenaar waren dolenthousiast over de kleurrijke resultaten.