Michel de Vries laat al 25 jaar klokken tikken

BOLSWARD - ‘Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens’, luidt het spreekwoord. In het geval van klokkenmaker Michel de Vries gaat die vlieger niet helemaal op. Hij láat uurwerken juist weer tikken. Dat en veel meer. Zijn zaak bestaat 25 jaar.

De Vries runt het klokkenatelier aan de Jongemastraat samen met zijn vrouw Tineke. Samen hebben ze ook een atelier in Stiens. Het stel vult elkaar goed aan: hij bezit de vaste hand en het geduld voor het precieze werk, zij heeft de vlotte babbel en kennis van de administratie.

De Vries kreeg het ambacht van huis uit mee. ,,Mijn ouders hadden hier een antiekzaak”, vertelt hij, zittend in hetzelfde pand als waar zijn vader en moeder ooit begonnen. ,,Ik stoeide wel eens wat met horloges en had er wel feeling voor. Later ben ik naar de vakschool voor uurwerktechniek in Hoorn gegaan.”

Hij bevindt zich op dat moment in een select gezelschap: er zitten zo’n 110 leerlingen op de school. Later is het beroep ‘vrijgegeven’, maar De Vries merkt dat zijn diploma als rijksgediplomeerd uurwerkmaker wel degelijk waarde heeft. ,,Het biedt zekerheid”, vult Tineke aan. Want regelmatig komt een klant bij De Vries die ,,eerst bij een ander is geweest”, maar uiteindelijk toch bij de gediplomeerde klokkenmaker uitkomt.

En het klantenbestand komt uit binnen- én buitenland. ,,Ze komen ook wel uit België en Duitsland”, aldus De Vries.

Soms zijn de exemplaren die hij moet restaureren zo oud of uniek, dat het lastig is om onderdelen te bestellen. ,,Die worden niet meer gemaakt”, weet de eigenaar. ,,Dan zoekt zij alle forums af”, wijst hij naar zijn vrouw. ,,Zo vonden we een onderdeel ter grootte van een naaldenkopje in Texas.”

,,En als het moet draaien we de onderdelen zelf”, vult Tineke aan.

Zij is, naast de administratieve kant van het runnen van een zaak, verantwoordelijk voor het assortiment aan sieraden die passen bij ,,de hedendaagse klassenorm”. Chic, maar betaalbaar, daar komt het zo ongeveer op neer. ,,Sieraden zijn voor het leven”, meent ze.

Om de diversiteit in het pand aan de Jongemastraat nog wat te verhogen, zijn ook antieke meubels en spiegels te koop, maar de nieuwste tak van sport van De Vries spant de kroon. ,,Ik repareer sinds kort ook wapens”, zegt hij zonder blikken of blozen. ,,Het mechanisme is bijna hetzelfde als bij klokken en horloges.” Het moet daarbij, uiteraard, wel om antieke exemplaren gaan die aan alle wet- en regelgeving voldoen.

Er gebeurt, kortom, veel in de zaak die speciaal voor het 25-jarig bestaan een actie heeft opgezet. Zo kunnen klanten in overleg een eigen, persoonlijke klok samenstellen. ,,Bijvoorbeeld bij een huwelijk, of geboorte”, geeft Tineke aan. ,,Of met een bedrijfslogo er in.”

Op de vraag of er items zijn die Michel de Vries niet kan repareren antwoordt hij: ,,Dat moderne spul. Daar kan ik niks mee.”