Wandelexcursie bij het Wadden Center

KORNWERDERZAND - It Fryske Gea organiseert zondag 11 november van 10.30 tot 12.00 uur een wandelexcursie op de grens van zoet naar zout. De verkenningstocht start bij het Afsluitdijk Wadden Center: een uniek gebouw op de grens van het IJsselmeer, de zoute Waddenzee en de Afsluitdijk. Excursieleider Klaas van der Wolf vertelt enthousiast over deze bijzondere plek, zoals de historie van het gebied, terwijl ook de schut- en spuisluizen bij Kornwerderzand gepasseerd wordt.

De aanleg van de Afsluitdijk had een enorme impact op de natuur en verbrak de natuurlijke verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Hierdoor kunnen vissen niet meer van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken. Hun instinct en de geur van zoet water drijft de vissen naar Kornwerderzand. Als hier straks de vismigratierivier klaar is, dan kunnen ze door de Afsluitdijk zwemmen. Tijdens de excursie krijgen deelnemers antwoord op de vraag hoe deze constructie - het ‘gat’ in de Afsluitdijk- werkt.

En als kers op de taart waaien de bezoekers nog even uit op het dak van het Afsluitdijk Wadden Center. De plek in Friesland voor het halen van een frisse neus, oftewel #frieseneus. Vanaf een afstandje zien ze het onbewoonde natuureiland de Makkumernoardwaard en met een beetje geluk spotten ze allerlei watervogels die voor de witte zandstranden zwemmen.