Vijf personen aangehouden voor verboden wapenbezit, politie vindt alarmpistool

Bolsward - Vijf personen zijn zondagmorgen in Bolsward aangehouden door de politie vanwege verboden wapenbezit. In een woning aan de Hoogstraat vonden agenten iets dat leek op een vuurwapen. Na onderzoek werd duidelijk dat het ging om een alarmpistool. Het vijftal dat in en bij die woning was, is door de politie meegenomen voor verhoor. Allen mochten zij na het afleggen van hun verklaring het bureau verlaten. De eigenaar van het pistool, een Duitser van 31, kreeg een proces-verbaal.

In Duitsland is voor een dergelijk wapen geen vergunning nodig, maar in Nederland wel. De Duitser kon deze niet overleggen en is daarom op de bon geslingerd.

Getuige alarmeert politie

Agenten werden gewaarschuwd nadat een getuige een knal had gehoord en zag dat er vermoedelijk was geschoten. Uit de informatie die vervolgens bij de agenten bekend werd, bleek dat degenen die hierbij betrokken waren in de woning aan de Hoogstraat verbleven. Toen vlak daarna twee mannen (de Duitser en 32-jarige inwoner Witmarsum) naar buiten liepen, werden zij aangehouden.

Voor hun eigen veiligheid hadden de gewaarschuwde agenten op dat moment hun wapenvesten aan en hun dienstwapen in de aanslag. Vlak daarna werden ook drie vrouwen in de woning aangehouden. Het gaat om vrouwen in de leeftijd van 24 tot 29 jaar uit Bolsward.

Alert reageren bij melding met vuurwapen

Uiteraard doet de politie onderzoek naar het wapen dat sterk op een vuurwapen lijkt. De politie reageert altijd zeer alert als er bij een melding wordt gesproken over de aanwezigheid van (nep)wapens. In veel gevallen is niet direct duidelijk om wat voor wapen het gaat en om de echtheid. Desondanks kunnen gealarmeerde agenten geen risico nemen. Niet voor henzelf en ook niet voor de omgeving.

“We hebben maar een split second”

Op de webite van de politie is een themapagina ingericht over wapens en over nepvuurwapens. Op deze website is ook het verhaal te lezen van een politieman die vertelt hoe het is als agenten te maken krijgen met een melding van een (nep)vuurwapen. In deze blog geeft hij aan dat agenten maar zeer kort de tijd hebben om te reageren op een mogelijk levensbedreigende situatie.