Hoe een expositie leidt tot een boekwerk en een stichting

MAKKUM - Eerst was er een expositie, daarna kwam een boek en nu is er zelfs een stichting. En dat alles door de bijzondere band tussen de twee hoofdrolspeelsters: kunstenares Miranda Dijkstra en schrijfster Doutzen Ouderkerken.

De handtekeningen zijn onlangs gezet bij de notaris en daarmee is de oprichting van Stifting Grutsk definitief. Het is niet geheel toevallig dat het bestuur bestaat uit het viertal dat meewerkte aan het boek ‘It ferhaal by it doek’. Initiatiefneemster en schrijfster is Doutzen Ouderkerken. Zij bezocht twee jaar geleden de kunstdriedaagse ‘Proef de kunst’ in Terherne, waar ook Miranda Dijkstra uit Koudum exposeerde. De twee kennen elkaar vanuit familiare sfeer en troffen elkaar derhalve op verjaardagen. ,,Ik wist dat ze schilderde. Dat vertelde ze”, aldus Ouderkerken. ,,Ik dacht: we gaan even kijken.” In het dorpshuis in Terherne maakte ze pas echt goed kennis met de schilderkunsten van de Koudumse, die als baby hersenstamvirus-infectie kreeg en daardoor blijvende hersenschade opliep. ,,Ze vertelde daar zo puur over. Ze zoog alle mensen aan.”

Het maakte indruk op Ouderkerken, die aan de praat raakte met de ouders van Miranda. Daaruit bleek de wens om haar doeken te fotograferen. Dat was voor de Makkumse nog niet genoeg. Ze wilde een boek. Met schilderijen, maar ook met uitleg. De diepte in. Vandaar de titel ‘It ferhaal by it doek’. Twintig kunstwerken, twintig verhalen. ,,Het is zo’n fijn persoon. Ik dacht: wat zou het mooi zijn als ik dit voor haar kan doen. Met haar de woorden vinden, op zoek naar de diepere laag.”

Miranda, 31, heeft een achterstand in haar ontwikkeling, maar haar schilderijen zijn verrassend gedetailleerd, kleurrijk en verhalend. Ouderkerken bladert door het boek. ,,Kijk, deze. De See. Je ziet mensen verdrinken, een gebroken hart, maar ook een ooievaar die symbool staat voor nieuw leven.”

Over symboliek gesproken: het was Ouderkerken die onlangs op datzelfde kunstfestival in Terherne het eerste exemplaar overhandigde aan Miranda. ,,Dat vond ze geweldig. Volgens haar ouders heeft ze zo’n mooi weekend gehad. Ook haar broers en zus waren dankbaar, maar het was voor mij ook emotioneel. We hebben een hele band opgebouwd.”

Tijdens het proces van het maken van het boek, ontstond bij de betrokken al het idee om ‘meer te doen’. Ouderkerken kreeg hulp van fotograaf Pieter de Vries, vormgever Auke Martijn Isendoorn en haar man, Durk Nijdam. En die vier vormen, niet geheel toevallig, de kern van de nieuw opgerichte Stifting Grutsk. ,,Toen we bezig waren, dachten we: goh, hier moeten we meer mee doen. Het deed ons wat.”

De stichting wil zich inzetten om activiteiten te organiseren voor mensen met een beperking. Een podium te bieden, zoals in Terherne het geval was. Aan de bereidheid van het bestuur zal het niet liggen. ,,We zijn nu aan het brainstormen om te kijken wat we kunnen doen. Mensen kunnen ook ideeën bij ons aandragen”, vertelt Ouderkerken. ,,Ik ben heel benieuwd wat er uitkomt.”