Nonnen herrijzen in Blauwhuis

BLAUWHUIS - Woonzorgcentrum Teatskehûs in Blauwhuis staat tot het einde van het jaar in het teken van het tijdperk van de 'Zusters van de Voorzienigheid'. Er is een expositie ingericht met onder andere foto's en gebruiksvoorwerpen uit het verleden. Daarnaast is op de plek van de voormalige monumentale boom een kunstwerk te bezichtigen.

Candida van Delft-de Wijs is activiteitenbegeleider bij zorgorganisatie Patyna en initiatiefneemster van de expositie. Samen met kunstenaar Bauke Hobma en vele vrijwilligers heeft ze de tentoonstelling in het Teatskehûs opgezet. Het Teatskehûs heette vroeger het Theresiahuis en heeft een rijke geschiedenis. Van 1904 tot 1980 woonden er nonnen in Blauwhuis. Ze droegen hun steentje bij aan het onderwijs en hadden een heel groot aandeel in de verzorging van de ouderen in het voormalige bejaardentehuis.

Bij het Teatskehûs stond sinds 1835 een monumentale Es, de eerste boom van Blauwhuis. ,,Helaas was de boom ziek en moest gekapt worden. Vanwege het rijke verleden van Blauwhuis, hebben wij besloten om op de stronk van deze bijzondere boom een non te plaatsen”, vertelt Candida. Het kunstwerk is gemaakt door Bauke Hobma. De takken van de boom zijn gebruikt voor houtdraaiwerk door Andries Dooper. Alles is tot het einde van het jaar te bezichtigen bij het Teatskehûs in Blauwhuis.