Kroegbaas Patrick Sinke na rampjaar: ‘Ik had helemaal niks meer’

BOLSWARD - Morgen is het precies een jaar geleden dat zijn restaurant De Bourgondiër in Stavoren volledig in de as werd gelegd door een brand. Eigenaar Patrick Sinke rechtte de rug een heeft, samen met zijn vriendin Chris, een nieuwe zaak opgezet in Bolsward. Ook hond Barrel is mee verhuisd. Het waren twaalf roerige maanden voor het stel uit Den Helder. ,,Ik had helemaal niks meer.”

Daar staat ‘ie, in het holst van de nacht op 14 november. Patrick Sinke kijkt reddeloos toe hoe zijn nieuwe zaak in vlammen opgaat. Hij en zijn vriendin vluchten net op tijd uit de woning, die zich boven het restaurant bevindt. Het is, zo blijkt achteraf, Barrel die zich opwerpt als reddende engel. Hij is al de hele avond onrustig. Als zijn baasje gaat kijken wat er aan de hand is, ziet hij de vlammenzee. Barrel heeft al langer door dat er iets gaande is. Halsoverkop verlaten ze hun huis. ,,Vijf minuten later kwam het dak naar beneden”, weet Sinke nog goed. ,,Stond ik in mijn boxershort buiten.”

Het 150-jaar oude pand gaat volledig in vlammen op. Kortsluiting is de oorzaak. Ironisch genoeg net na een intensieve verbouwing. En ook cru: de zaak is de reden dat de ondernemer naar Friesland verhuist. ,,Dit zou mijn pensioenpand worden.”

Het is een wonderlijke samenloop van omstandigheden: Barrel, dan zes maanden, woont bij Sinke nadat hij de hond van de verdrinkingsdood redde. Achtergelaten in een zak. Die score lijkt ruimschoots vereffend.

Wat volgt is een ongewenste administratieve rompslomp en noodzakelijk contact met verzekeraars. En slapen in hotels en bij vrienden. ,,Ik had helemaal niks meer.”

Het stel gaat niet bij de pakken neerzitten en moet, opgejaagd door de verzekering, snel weer aan de slag. Iets sneller dan ze gehoopt hadden. ,,Ik wilde eigenlijk een jaar nemen om bij te komen”, vertelt Patrick. Via een kennis uit de horecawereld stuiten ze op de kroeg aan de Bargefenne 11. De bovenverdieping is hun tijdelijke huis. ,,Het is net een studentenkamer”, grapt Patrick. ,,Ik leef al een jaar uit een tas”, vult zijn vriendin aan. Het is tekenend voor de chaotische periode.

Toch wordt de streefdatum om Koningsnacht open te gaan gehaald. ,,Maar het duurt wel een half jaar voordat je zoiets op de rit hebt. Voordat we kunnen ondernemen zoals wij dat willen.”

Dat begint nu steeds meer vorm te krijgen. Hun kroeg houdt het midden tussen een bruincafé en een feestcafé. De naam ‘It kin net’ verwijst naar de beroemde Sonnema-reclame eind jaren negentig. De Babylonische spraakverwarring is een geestige verwijzing naar de Hollandse achtergrond van de eigenaren. ,,Ik wilde het eerst heel sarcastisch ‘De Zwarte Zwaluw’ noemen”, vertelt Patrick lachend. ,,Met het logo dat op een luciferdoosje staat. Maar dat hebben we toch maar niet gedaan. Dit vonden we ook een leuke, als westerlingen in Friesland.”

De uitbaters willen een soort huiskamergevoel geven aan hun gasten. Zo is er dagelijks een daghap. Chris: ,,Bijvoorbeeld voor vrijgezellen die uit hun werk komen. Dan hoeven ze niet naar de pizzeria te rennen”, noemt ze als voorbeeld. ,,Maar het is wel eten wat de pot schaft”, vult ze aan.

Het sociale aspect is belangrijk, zo vinden de twee. ,,Dan zitten we met z’n allen aan tafel te eten. Zo ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen.” Ook de eerste themafeesten zijn inmiddels gegeven. ,,Dat willen we één of twee keer per maand doen”, vertelt Chris.

De ‘integratie’ is Bolsward is ze goed bevallen. ,,We zijn heel goed opgevangen. Het bevalt ons hier goed en we zijn tevreden en blij”, vat Patrick samen. Het enige waar ze nu naar uitkijken is een weekje vrij. Chris: ,,We zijn wel moe. We hebben het afgelopen jaar geen dag vrij gehad. Het is allemaal zo snel gegaan.” ,,We hebben in een jaar tijd eigenlijk twee zaken opgezet”, haakt Patrick in. ,,En we hebben voor tien jaar ellende meegemaakt.”

Ondertussen lijkt alles steeds meer op zijn plek te vallen voor het horecastel. En ook voor hond Barrel. De viervoeter struint genoegzaam door het café in zijn nieuwe ‘huis’. ,,Het is echt een kroeghond.”