Hoofdpiet Harry Adema koninklijk onderscheiden

Een bijzonder beeld in de Groene Weide: steevast komen Sinterklaas en de Zwarte Pieten daar samen na de intocht in Bolsward. Zo ook deze keer. Voor Hoofdpiet Pedro -Harry Adema- wachtte een fraaie verrassing. Hij werd door locoburgemeester Maarten Offinga benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

En zo stond er ineens een hoofdpiet met een lintje in de kleine zaal van de Groene Weide. Adema kreeg de koninklijke onderscheiding door zijn jarenlange inzet voor het Sinterklaascomité in Bolsward. Hij is al sinds 1977 betrokken bij de intocht en is bijna dertig jaar Hoofdpiet en de drijvende kracht achter de lokale organisatie.

,,U wordt vandaag in het zonnetje gezet", richtte Offinga zich na de nodige complimenten tot de hoofdpersoon. ,,Ik heb 'm meegenomen", reageert Adema gevat. 

Nadat het hoge woord eruit is, zetten de pieten -zo'n veertig in totaal- massaal ,,Harry bedankt" in. 

Adema neemt daarna zelf het woord. ,,Ik doe het met liefde", verklaart hij. ,,Als ik al die kinderen zie als de brug opengaat dan gaat mijn pietenhart sneller kloppen." Adema doelt op de intocht. Sinterklaas komt al jaren via het Kruiswater Bolsward binnen. Ook deze zaterdag. ,,Maar ik doe het niet alleen. Mijn steun en toeverlaat", wijst hij naar zijn vrouw Ursula. ,,Samen kun je heel veel. En wat is het een mooi feestje allemaal."

Hij besluit op geheel komische wijze. ,,Ik heb allemaal Spaanse medailles van koning Carlos, maar nu dus ook een Nederlandse."

NB: een uitgebreid fotoverslag van de intocht in Bolsward volgt later.