VV Nijland de mindere van sterk SV Marum

MARUM - VV Nijland verloor zaterdag weer eens met minimaal verschil: 3-2. Het sterke SV Marum verzuimde met name in de eerste helft afstand te nemen van de blauwhemden.

Met vlot combinatievoetbal creëerde SV Marum in de eerste helft verschillende grote kansen. VV Nijland was blij dat het met 1-1 de rust haalde. Dat die tussenstand na 45 minuten op het bord stond was eigenlijk een klein wonder. In de tweede helft kwam Nijland met 10 man zelfs op voorsprong.

Daar kon de hardwerkende ploeg helaas niet lang van genieten. SV Marum noteerde binnen een paar minuten de gelijkmaker, waarna vleugelflitser en uitblinker Tom Boezerooy de thuisploeg na 70 minuten spelen met een prachtig doelpunt de verdiende overwinning bezorgde.

VV Nijland begon met goede moed aan de lastige uitwedstrijd. Nico Pieter Bonnema liet zich meteen gelden. Maar zijn afstandsschot werd stijlvol gevangen door Marum-doelman Johan Bouma. Daarna nam SV Marum al snel de regie over en wist Nijland er nog maar mondjesmaat uit te komen. Binnen 5 minuten kreeg SV Marum de eerste grote kans van de wedstrijd. Een snelle voorzet werd echter gehaast over geschoten.

De thuisploeg kwam halverwege het eerste bedrijf op voorsprong. Een diepe pass werd door Tom Boezerooy over de uitkomende Van Dalfsen richting het doel geschoten, waarna Marc Oldewarris het laatste zetje gaf. Een ongelukkig moment voor Nijland, waarbij de communicatie tussen Peter van Dalfsen, Fokke Jan Kooistra en Bouke Poelsma te wensen overliet. Gezien het wedstrijdbeeld was het echter een logische treffer.

SV Marum verzuimde daarna afstand te nemen van de Nijlanders, die maar geen grip kregen op de wedstrijd. De thuisploeg miste een 100-procent kans, kwam enkele keren gevaarlijk in de 16 van Nijland en zag Van Dalfsen een paar keer goed ingrijpen. Een paar minuten voor rust kwam Nijland plots op gelijke hoogte. Jildert de Boer draaide zich links voorin knap vrij, omspeelde een SV Marum- verdediger en slingerde de bal richting de tweede paal. De bal viel pardoes in de verre kruising, achter de verbouwereerde doelman Bouma.

Na dit heerlijke doelpunt kwam Nijland nog een keer goed weg toen SV Marum van dichtbij de paal raakte. Op slag van rust gebeurde er nog iets noemenswaardigs. Aanvoerder Eelke van der Wal kreeg een rode kaart, toen hij een Marum- middenvelder onnodig en te hard tegen het kunstgras werkte. De goede leidende scheidsrechter Jager stuurde Van der Wal daarop van het veld. Die beslissing viel te billijken.

Met 10 man stond Nijland in de tweede helft voor een lastig karwei. Toch kwam het team op knappe wijze op voorsprong. In de 55ste minuut nam Nico Pieter Bonnema een lange bal goed aan en stuurde hij Sjoerd Tjalsma op geniale wijze weg. Hij nam de bal uitstekend mee, werkte met links af en schoot de bezoekers met zijn chocoladebeen verrassend naar 1-2.

Helaas kon Nijland niet lang van de voorsprong genieten. Een paar minuten na Tjalsma’s treffer werd een strakke voorzet van Boezerooy door Dennis Swierenga binnengetikt.

Daarna gingen de Marumers op jacht naar de 3-2. Nijland overleefde enkele gevaarlijke momenten en kreeg ook nog een goede mogelijkheid op een derde treffer. Vanaf een metertje of 20 vuurde Fokke Jan Kooistra een vrije trap echter hard op de vuisten van Bouma.

Het was uitblinker Tom Boezerooy die SV Marum daarna op voorsprong schoot. Na een flitsende actie werkte hij de bal met buitenkant rechts langs Van Dalfsen. Met deze ‘trivela’, à la Ricardo Quaresma, bezegelde hij het lot van het strijdbare Nijland. Met dank aan enkele goede ingrepen van Van Dalfsen bleef het bij 3-2. In de slotminuten ging Nijland nog op zoek naar de gelijkmaker, maar wist het geen vuist meer te maken.

Volgende week neemt Nijland het wederom op tegen een sterke tegenstander als nummer 3 van de ranglijst Joure op bezoek komt. Aanstaande dinsdag speelt Nijland -23 tegen Franeker -23.