Sinterklaas bezoekt Wommels, Koudum en Witmarsum

REGIO - Sinterklaas was maar druk, afgelopen weekend. Zo bezocht hij onder meer Wommels, Koudum, Witmarsum en was hij in Bolsward te zien.

Wommels

Na een wandeling over de Slachtebrug nam het gezelschap plaats in twee motorbootjes om zo Wommels binnen te varen. Langs de kade wachtte een enthousiaste groep kinderen met hun ouders de Goedheiligman op. Locoburgemeester Stella van Gent hielp de Sint aan wal. Vanaf daar ging de stoet op naar It Trochpaad, muzikaal voorgegaan door muziekkorps Euphonia. De Sint werd zowaar vervoerd in een politiebusje. It Trochpaad - het ‘kloppend hart van Wommels’- vulde zich rap met kinderen van onder meer beide basisscholen; It Fûnemint en De Opslach.

Het werd een muzikale bedoeling. De Pieten dansten en zongen met de kinderen, terwijl Sinterklaas het geheel gadesloeg vanaf een stoel op het podium. Na afloop konden alle kinderen met de Goedheiligman op foto en kregen zij een cadeautje mee naar huis.

Koudum

Na een lange, koude reis vanuit Spanje en met een hoge waterstand in Koudum wisten Sinterklaas en zijn Pieten toch weer voet aan vaste wal te zetten in Koudum.

Vele kinderen en hun ouders stonden Sinterklaas op te wachten in de haven. Doordat de Goedheiligman met zijn stoomboot per ongeluk de afslag naar Engeland had genomen kwamen eerst Buurman & Buurman in hun bootje aan om Sinterklaas alvast te helpen met het inpakken van alle cadeaus. Dit ging niet geheel vlekkeloos.. Buurman & Buurman hadden alle cadeautjes verkeerd ingepakt. Per ongeluk en een beetje klungelig lieten ze de cadeaus vallen en waren er alleen nog maar scherven over.

Tot grote vreugde van alle kinderen in de haven zagen ze eindelijk Sinterklaas met al zijn zwarte Pieten in de verte aankomen . Onder luid gejuich en gejoel kwam Sinterklaas dan eindelijk aan wal. Na een goed woordje te hebben gesproken met Buurman & Buurman hebben ze afgesproken dat de heren het komende jaar mee gaan naar Spanje waar ze op de Pietenschool kunnen leren hoe ze de cadeaus in het vervolg moeten inpakken.

Onder muzikale begeleiding is Sinterklaas naar Dorpshuis De Klink gegaan waar nog een gezellig feest was voor de peuters en de kinderen uit groepen 1 tot en met 8.

Witmarsum

Een bijzondere aankomst van de Sint met zijn Pieten in Witmarsum. Niet met de boot, niet te paard, maar eerst in een cabrio van de Sinterklaascommissie. Bij de landtong in het dorp werd Sint opgewacht door alle kinderen uit Witmarsum. Sinterklaas zag daar een trekker staan en die wilde hij hebben. Op de trekker maakte Sint met zijn Pieten de ronde door het dorp. Twee boeven zagen dat de cabrio onbeheerd achter werd gelaten en zij namen de sportauto snel mee.

Bij De Gekroonde Roskam in het centrum van Witmarsum besloten de boeven de auto te verkopen. De burgemeester van Witmarsum vond het zo’n mooie auto dat hij hem meteen kocht. De burgemeester wist niet dat de auto was gestolen.

Nadat Sint en zijn Pieten officieel welkom waren geheten door de burgemeester van het dorp, ging het feest verder in de grote zaal van De Gekroonde Roskam. Daar bleken de boeven zich verstopt te hebben. De burgemeester kreeg zijn geld terug, de commissie kreeg haar auto weer terug en de boeven moesten voor straf liedjes zingen en dansen.

Speciaal voor deze intocht hadden de Pieten een trekkerlied gemaakt: Sint wil een trekker. De kinderen hadden dat nummer op school al geoefend en zongen het uit volle borst mee.

Bolsward

In Bolsward was zaterdag de Pieten Vossenjacht. In tien winkels was een zwarte Piet verstopt die de kinderen moesten zoeken. Bij elke gevonden Piet kregen de deelnemers een stempel. Zo’n zeshonderd kinderen deden mee een de zoektocht. Zij leverden hun volle stempelkaart in bij Het Weeshuis, de plek waar Sinterklaas overnacht. In ruil daarvoor kregen ze een chocoladeletter van Hoofdpiet Pedro.

Uit alle ingeleverde stempelkaarten worden door Sinterklaas en Zwarte Piet vijftien kinderen uitgeloot voor een ontbijt met Sinterklaas en zijn Pieten op zaterdag 1 december in Het Weeshuis.

Ook bezocht de Goedheiligman buurtvereniging Plan Noord II. Even na 11 uur stapten Sinterklaas en Zwarte Piet It Heechhout binnen. De zaal zat vol met kinderen, ouders en een paar bewoners uit It Heechhout zelf. Om de beurt mochten Niels, Lisanne, Dave, Jinte, Daniek, Rosita, Toby, Timo, Bram, Novella, Czykjano en Fayenna bij Sint en Piet komen. Sinterklaas stelde allemaal vragen, de ene durfde wel een liedje te zingen, de ander deed spontaan de radslag en Zwarte Piet wilde een wedstrijd touwtrekken. Hij dacht dat ga ik wel even winnen maar mooi niet dus. Hij viel achterover en liet het touw los. De kinderen vonden dit geweldig en voelden zich sterker dan ooit. Voorzitter Janny Kohle had

ook nog een vraag aan Sinterklaas. Ze had vorige week haar schoen gezet en toen lag er bij haar schoen een klein beertje met een T-shirtje van een ‘hulppiet’. Ze snapte er niets van. Gelukkig wist Piet wat er was gebeurd en zo kwam dat verhaal ook weer tot een goed einde.

Nadat iedereen bij Sint en Piet was geweest kregen de kinderen hun cadeautjes. Na het terugtellen van 10 naar 1 mocht iedereen zijn pakjes openmaken. Volop blijdschap en tevredenheid bij jong en oud.