KTC Bolsward wil jongeren op weg helpen

BOLSWARD Het klinkt als een exotische cocktail: een Spanjaard uit Beverwijk en zijn compagnon met roots op Curaçao. Niet is minder waar. Paco Serrano en Jhundrick Sambo zijn in Bolsward neergestreken met het doel jongeren te helpen om op eigen benen te leren staan. Hun KTC -kamertrainingscentrum- in Bolsward opende onlangs.

De kamers in het royale pand aan ‘t Waarlamke 1 werden gefatsoeneerd en klaargemaakt voor zestien jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar om hun intrek te kunnen nemen. Want er komt geen label op. Geen klanten, geen cliënten, of wat dan ook. ,,Jongeren”, benadrukken de heren.

De twee kennen elkaar vanuit hun vorige baan als jongerenwerker. Het idee om zelfstandig verder te gaan leefde bij beiden. ,,Waarom niet samen?”, was vervolgens de gedachte. Ze bespraken hun plannen, deelden hun visie en kwamen na een zoektocht op Funda uit bij het pand in Bolsward. ,,Ik was meteen verkocht”, weet Paco nog.

Het tweetal heeft ruime ervaring in de jeugdzorg en merkte zodoende dat jongeren vastlopen op een bepaalde leeftijd. ,,Rond hun zeventiende, achttiende. Dat kunnen ze niet thuis wonen, maar willen ze wel op zichzelf”. ,,Dit is een tussenstap”, vult Jhundrick zijn collega aan. ,,De doelgroep is heel divers”, gaat Paco verder. ,,Verschillende vormen van gedragsproblematiek, maar we proberen dat gedrag juist positief te draaien. De jongeren kiezen er voor om hier te zijn. Wij proberen ze bepaalde vaardigheden bij te brengen.”

Zo wordt er gekookt -en gegeten- en wordt van de jongeren een bepaalde mate van initiatief verwacht. ,,Het is hier geen hotel. Ze moeten wel een doel hebben. Werken bijvoorbeeld, dat brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee”, legt Paco uit. Het traject duurt zo’n twee jaar.

Beiden werkten voor grote zorgorganisaties. ,,Dan zit je meer achter de computer”, merkten ze. ,,De lijnen zijn nu veel korter. Daardoor zijn zaken zo geregeld.”

Het KTC is pas een maand geopend, maar volgens Paco en Jhundrick is er genoeg interesse, óók in Súdwest-Fryslân. Er moeten echter nog wat bureaucratische paden bewandeld worden omdat de jeugdzorg per gemeente geregeld wordt. ,,Mensen staan te springen om hier te komen”, weet Paco. Zijn kompaan benadrukt zo mogelijk de belangrijkste motivatie: ,,Het kind moet het willen. Die moet denken: ik wil hier zijn.”

Jhundrick vertelt zijn collega tussen neus en lippen door dat één van de bewoners pas is aangenomen. De tevreden glimlach op zijn gezicht verraadt een hoop.

Open dag

Het KTC Bolsward zet zondag van 15.00 tot 17.00 uur de deuren open voor belangstellenden om een kijkje te komen nemen. Bij wijze van kennismaking met de buurt. ,,Dan doen we een rondje door het pand en mensen kunnen vragen stellen”, legt Paco uit.

Meer info op ktcbolsward.nl.