Een auto vol schoenendozen met cadeaus: De Bron in actie voor goed doel

BOLSWARD - Vakkundig wordt de auto van juf Martzen Pennekamp vol gestald met vrolijk ingepakte cadeaus. Schoenendozen, om precies te zijn. 150 in totaal, om verscheept te worden naar Sri Lanka, Irak of Ghana. Leerlingen van CBS de Bron in Bolsward doen mee aan het zogeheten ‘Schoenmaatjes’ project van Edukans.

Zes leerlingen lopen af en aan van de hal in de school naar de geparkeerde auto. Zeulend met drie, vier of soms vijf schoenendozen wordt de stapel binnen steeds kleiner en raakt het voertuig van Pennekamp voller en voller. Een stukje tetris voor gevorderden. Van Bolsward gaan de dozen naar Heerenveen en van daaruit worden ze door Edukans, de ontwikkelorganisatie die zich wereldwijd inzet voor verbetering van onderwijs en leefomstandigheden, verspreid over de drie landen.

Het past goed bij de tijd van het jaar, maar ook bij de Christelijke waarden die de school er op nahoudt. ,,Delen”, noemt Pennekamp -zij is coördinator van het project- als voorbeeld. ,,En ook echt iets doen, in plaats van er alleen over de spreken.”

Zo werd in oktober al begonnen. Schoolbreed. Voor alle groepen dus. Het Schoenmaatjes-project wordt landelijk al jaren georganiseerd en is, na een korte onderbreking, ook op De Bron weer geïntroduceerd. Van schoenendoos tot onvergetelijk cadeau, zo luidt het credo.

Gewenste inhoud: schoolspullen, toiletartikelen, maar ook speelgoed en knuffels. Alle dozen zijn voorzien van een sticker. Is het bedoeld voor een jongen of een meisje? En voor welke leeftijd?

Als extra bijkomstigheid heeft de school ook besloten om in elke schoenendoos een gevulde knikkerzak te doen. Leuke bijvangst van dat initiatief: vele Bolswarders sloegen aan het haken om zo de knikkerzakken te maken. ,,Oma’s, beppe’s, maar ook het handwerkgroepje in de bibliotheek”, zegt Pennekamp blij verrast. Het aantal zakjes is veel groter dan het aantal schoenendozen dat weggaat.

Elsa en Mirjam, twee vriendinnen en klasgenootjes uit groep 6, vonden het allemaal nog niet genoeg. Ze wilden meer doen. En dus trokken ze er op uit om bij de buren flessen in te zamelen. ,,Zesendertig euro dertig”, weet Mirjam het exacte resultaat van die actie. Haar vriendinnetje rekent na: ,,Vijfentwintig cent per fles.. Dat zijn zo’n honderdvijfenveertig flessen.”

Van dat geld kochten ze extra shampootjes, tandpasta en zeep. ,,We wilden graag iets doen. En juf vond het ook een goed idee.”