SKS Hoofdstedelingen opnieuw in hoofdrol met Grouster standje

Langweer - Als het eenmaal toppie-toppie gaat, dan moet het een tweede keer met dezelfde denk- en werkwijze hetzelfde succes sorteren. Zijn tweede dagzege donderdagmiddag bij de vierde SKS-wedstrijd op ditmaal de Langwarder Wielen schreef Willem Ulbeszoon Zwaga van Leeuwarden donderdag dan ook toe aan ‘het Grouster standje’. Ook zaterdag bij de openingwedstrijd op Grou zegevierde hij en daarmee vloeiden droom en daad vrolijk samen.

Een dolenthousiaste schipper en bemanning maakten feitelijk nog een  extra slag: de twee topprestaties leverden hen een derde plaats op in het voorlopig algemeen klassement met 9,8 punten. Voor Douwe Azn. Visser van Grou (8,9) als tweede wordt dit nu aangevoerd door Gerhard Pietersma van Earnewȃld met, na eveneens aftrek van de slechtste wedstrijd, slechts 4,9 punten.

Van de Earnewȃldsters had Zwaga in de driehoeksroute (baan B bij noordoosten wind) het meest te duchten, nadat de Jouster debutant Rinus de Jong na vier rakken zijn tweede plaats aan hen moest afstaan.


Terwijl Stavoren een putsemmertje aan touw in het water als rem voor een te snelle start hanteerde, probeerde Albert Jzn. Visser van Lemmer al bij de start Leeuwarden te slim af te zijn. Lemmer passeerde de startlijn evenwel te vroeg en werd teruggeroepen. Dat resulteerde voor Leeuwarden in een fraaie uitgangspositie richting bovenwindse boei. Vanaf dat moment zou Willem Zwaga zijn koppositie niet meer prijsgeven, zodat hij de wedstrijd rak na rak op zijn naam schreef.


Mankement
In de achterhoede kwamen zowel Stavoren als tiende en Lemmer als twaalfde al bij de eerste boeironding in een windluwte terecht. Auke de Groot van het Súdwesthoekster skûtsje besloot na de tweede boeironding de zeilen te strijken vanwege een mankement aan het lummelbeslag. De Lemsters wisten bijna een route lang Woudsend achter zich te houden, namen daarna de rode lantaarn over en dieselden pas in de slotfase alsnog naar een achtste positie.


Opmerkelijk waren ditmaal de posities van Akkrum, Heerenveen en Grou op achtereenvolgens een achtste, negende en twaalfde plaats na de bovenste boeironding. Heerenveen klom in de tweede omgang door naar een zevende, zakte vervolgens af en kwam als negende binnen. De stuivers werden een enkele keer gewisseld om met dezelfde muntsoort winst te boeken. De Grousters wisten op geen enkele manier in de voorhoede door te dringen. Ze finishten uiteindelijk als tiende voor Jaap Lzn. Zwaga van Langweer die op eigen water zich als elfde klasseerde.

Kortdurend voeren Lemmer, Langweer en  Woudsend met een protestdoek in het want. Nat van een plots striemende regenbui werden de doeken ruim voor de finish weer ontknoopt.


Track & trace
De organisatie moest zich veel moeite getroosten een goede zeilroute uit te stippelen, doordat de windrichting nooit langdurig constant bleek te zijn. Een grillige wind, plagerige regenbuien en dreigend onweer vormden de ingrediȅnten voor een versnelde finish. Voor een terugblik op de wedstrijd kunnen ook de schippers het track & tracesysteem hanteren. Ze weten nu, dankzij het SKS-bestuur, dat de dag ervoor dit door ruim 9.000 unieke bezoekers is geraadpleegd. De kans is aanwezig dat dit aantal dit jaar de magische grens van 100.000 doorbreekt.

Uitslag: 1. Leeuwarden, Willem Zwaga, 0,9; 2. Earnewȃld, Gerhard Pietersma, 2; 3. Drachten, Klaas Westerdijk, 3; 4. Joure, Rinus de Jong; 5. Akkrum, Pieter Ezn, Meeter; 6. Huizum, Johannes Hzn. Meeter; 7. Drachten, Jeroen Pietersma, 7; 8. Lemmer, Albert Jzn. Visser, 8; 9. Heerenveen, Sytze Brouwer, 9; 10. Grou, Douwe Azn. Visser, 10; 11. Langweer, Jaap Lzn. Zwaga, 11; 12. Sneek, Jappie Dzn. Visser, 12; 13. Woudsend,  Teake Klaas van der Meulen, 13; 14. Stavoren, Auke de Groot (averij en dus evenveel wedstrijdpunten als het aantal deelnemende skûtsjes).