Herfst dit weekend op volle toeren

Regio - Na het recordwarme, lenteachtige weer van eerder deze week klopt de herfst dit weekend aan de deur. Een stevige zuidwestenwind voert zaterdag en zondag buien naar ons land. Wie zaterdagavond met de kinderen langs de deuren gaat voor Sint-Maarten moet rekening houden met buien. Ook de enkele Sint-Maartentocht op zondag 11 november kan in het water vallen, zo meldt Weeronline.

Na het recordwarme, lenteachtige weer van eerder deze week klopt de herfst dit weekend aan de deur. Een stevige zuidwestenwind voert zaterdag en zondag buien naar ons land. Wie zaterdagavond met de kinderen langs de deuren gaat voor Sint-Maarten moet rekening houden met buien. Ook de enkele Sint-Maartentocht op zondag 11 november kan in het water vallen, zo meldt Weeronline.

Het weekend is nog maar net begonnen of het onstuimige herfstweer barst al los. In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een regengebied over het land. Daarbij trekt de zuidenwind aan naar vrij krachtig in het binnenland. In de kustgebieden waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.) en direct aan zee kan het korte tijd tot een stormachtige wind komen (8 Bft.). Daarbij is kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Wie ’s nachts gaat stappen kan de paraplu vanwege de wind maar beter thuislaten. Een waterdichte jas is geen overbodige luxe.

Zaterdag overdag is de nattigheid nog niet voorbij. Buien trekken over het land en tussendoor zijn er droge momenten. Af en toe breekt de zon door. De zon is het vaakst te zien in de westelijke kustprovincies. Fris is het daarbij absoluut niet. De maximumtemperatuur komt namelijk uit op 12-14 graden en daarmee is het drie graden zachter dan normaal. Er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Buiige Sint-Maarten

Omdat Sint-Maarten dit jaar op een zondag valt, vieren veel plaatsen het kinderfeest al op zaterdagavond. Wie ’s avonds op pad gaat moet rekening houden met enkele buien. Er zullen ook zeker langere droge perioden zijn en misschien verloopt een enkele snoeptocht zelfs helemaal droog. Toch is het handig om een waterdichte jas of regenponcho mee te nemen. De overwegend matige wind doet de lampionnetjes zwiepen. In de westelijke kustgebieden kan het nog wat harder waaien.

Carnavalsseizoen start nat

Ook zondag is het wisselvallige en onstuimige herfstweer nog niet uit de lucht. Tijdens de opening van het carnavalsseizoen van 11:11 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat trekken de meeste buien over ons land. De vlagerige wind maakt het herfstbeeld compleet. Het is ronduit zacht. Bij carnavalsvierders in Maastricht kan het zelfs 15 graden worden. Ook in de rest van het land is het met 12-14 graden veel zachter dan de gebruikelijke 9 à 10 graden.

Winter nog lang niet in zicht

De winter komt steeds dichterbij, maar van winterweer is nog lang geen sprake. Maandag kan het vooral in het zuiden weer zeer zacht worden met 15-17 graden! Ook de rest van de week zijn de dubbele cijfers nog niet uit de lucht. De maxima komen tussen 10 en 15 graden uit. Wel schakelen we over op een droog en rustig weertype met regelmatig zon.