Beleggen in aandelen: wat is een ETF en waarom zou je erin investeren?

Aangeboden door: saxo bank

Nu sparen op een spaarrekening bijna niets meer oplevert, moeten we op zoek naar andere manieren om ons geld te laten groeien. Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen. Om je risico’s te spreiden, is het verstandig om een portefeuille aan te leggen met verschillende aandelen.

Dat kun je handmatig doen, maar je kunt ook investeren in een ETF. Maar wat is een ETF eigenlijk en waarom zou je erin investeren?

Wat is een ETF?

De afkorting ETF staat voor exchange-traded fund, maar wordt ook wel een ‘indextracker’ genoemd.  Het is een passief beheerd beleggingsfonds dat verhandeld wordt op de beurs. Je zou een ETF kunnen omschrijven als een ‘mandje’ aandelen van verschillende bedrijven, mogelijk in verschillende sectoren en eventueel ook in verschillende landen. Het doel van een ETF is om in zowel in rendement als risico hetzelfde beleggingsresultaat te halen als een bepaalde beursindex. Exchange-traded funds worden als product aangeboden door gespecialiseerde beleggingsbedrijven. Zo wordt het voor jou als belegger dus heel eenvoudig om een bredere aandelenportefeuille te krijgen.

Voordelen van indexbeleggen met een ETF

Indexbeleggen met een ETF brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. Ze zorgen vaak voor een relatief goede spreiding van aandelen, zodat risico’s gespreid en afgedekt worden. Daarnaast biedt een ETF je toegang tot aandelen in sectoren die normaal gesproken onbereikbaar zouden zijn. ETF’s zijn transparant en laagdrempelig, omdat je met één transactie een hele aandelenportefeuille koopt. Dit maakt beleggen ook voor beginners gemakkelijker.

Aandachtspunten bij ETF’s

Natuurlijk zijn er ook een aantal belangrijke aandachtspunten bij ETF’s die in acht genomen moeten worden. Een ETF kan samengesteld zijn op een bepaald thema, zoals een regio of een sector. Daarin ligt het risico dat de spreiding onvoldoende is wanneer er een negatieve trend ontstaat in de regio of sector in kwestie. Met een dergelijk ETF is het belangrijk om in de rest van je aandelenportefeuille voor betere spreiding te zorgen. Daarnaast is het zo dat de ETF zelf kan afwijken van de index die hij volgt. Het gevolg daarvan kan zijn dat het rendement anders uitvalt dan wanneer je direct in de desbetreffende aandelen had belegd. Dat kan in je nadeel zijn, maar het kan natuurlijk ook in je voordeel uitpakken.

Ondanks dat een ETF voor spreiding van je beleggingsrisico’s kan zorgen, moet je er rekening mee houden dat de kans bestaat dat je je inzet verliest. Daarom is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.