Tijdens de kerstvakantie met het gezin naar de meubelboulevard

Traditioneel gaat een groot aantal Nederlandse huishoudens in de kerstvakantie naar de meubelboulevard.

Ze hopen daar te profiteren van een aantrekkelijk geprijsd zwevend tv meubel , een dressoir of bijvoorbeeld een nieuw bed. Veel meubelzaken bieden hun collectie rond de feestdagen met een hoge korting aan. De collectie moet immers vervangen worden voor de nieuwe collectie uit 2022. Een kans voor huishoudens om het interieur in huis relatief goedkoop te vernieuwen. Overigens blijken deze aanbiedingen vaak aantrekkelijker te lijken, dan dat ze in werkelijkheid zijn. Soms wordt de oude prijs kunstmatig verhoogd in de periode voor de uitverkoop, waardoor de aangeboden korting groter lijkt.

Nieuw interieur populair in 2021

Veel mensen kozen dit jaar voor een nieuw hangend tv meubel , voor een nieuw bed of bijvoorbeeld een nieuwe kledingkast. Dit is niet gek, daar Nederlandse huishoudens meer spaargeld hadden dan in de periode voor de pandemie. Spaargeld wat eerst in de portemonnee werd gehouden, door de onzekerheid rond het coronavirus. Inmiddels durven consumenten het geld uit te geven aan een nieuw interieur. Naast het vernieuwen van het interieur is ook het renoveren van de vloer in huis, de keuken en bijvoorbeeld de badkamer populair. Bij keukenzaken heeft men te maken met lange wachttijden voor het plaatsen van een nieuwe keuken.

Wachttijden ook gevolg van tekort aan materialen

Niet alleen de groeiende vraag naar meubels, keukens en badkamers maakt dat consumenten te maken krijgen met wachtrijen. Ook is er sprake van een tekort aan materialen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de chips die gebruikt worden in elektronische apparatuur, zoals oven en vaatwassers. Ook is er een groot tekort aan hout.

Onzekerheid over pandemie nog niet afgenomen

Hoewel consumenten hun spaargeld durven uit te geven, is de onzekerheid over het coronavirus allerminst verdwenen. Er heerst nog veel onduidelijkheid over bijvoorbeeld de nieuwe omikron variant. Van deze variant wordt gesteld, dat deze besmettelijker is dan de huidige delta variant. Dit zou betekenen dat de omikron variant de delta variant uiteindelijk verdrijft. Iets wat invloed kan hebben op het aantal besmettingen wat dagelijks gemeten wordt. Overigens betekent een groter aantal besmettingen in dit geval niet direct, dat ook de ziekenhuizen zwaarder belast zullen worden. Experts hopen op basis van de eerste besmettingen met deze variant dat het ziektebeeld milder is.

Meubelzaken moeten deuren eind van de middag sluiten

De verwachting is dat meubelzaken hun deuren ook rond de jaarwisseling om 17.00 uur moeten sluiten. Dit betekent dat er geen koopavonden georganiseerd zullen worden in de grote winkelcentra. Veel consumenten zullen hun meubels dit jaar online bestellen, als zij hun interieur vernieuwen. Zo minimaliseren zij het risico op een besmetting met het coronavirus. In grote winkels is dat risico reëel, doordat anderen niet altijd voldoende afstand houden.