Meldingen over geluidsoverlast toegenomen door thuiswerken

Aangeboden door: strooming.nl

Het feit dat Nederlanders meer zijn gaan thuiswerken heeft het aantal meldingen over geluidsoverlast doen laten toenemen. Waar leefgeluiden in de avond nauwelijks tot hinder leiden, ligt dat overdag tijdens het werk anders. Men stoort zich sneller aan een blaffende hond, rennende kinderen, enzovoorts.

Niet alleen wordt er overlast ervaren van omwonenden. Ook geluiden van buiten, zoals spelende kinderen in de straat of een toeterende auto, leiden vaker tot irritaties bij bewoners. De geluidsoverlast in decibel meten kan helpen om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast. Deze vorm van overlast heeft een sterk subjectieve component.

Subjectieve component in geluidsoverlast

Wat voor de één geldt als een leefgeluid, wordt door anderen gezien als een vorm van hevige geluidsoverlast. Er gelden bepaalde richtlijnen voor de geluiden die je als buur mag maken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de geluiden overdag, in de avond en ’s nachts. Op het moment dat men geluidsoverlast denkt te ervaren, wordt aangeraden om een geluidsmeting uit te laten voeren. Er zijn verschillende professionele organisaties die hier hulp bij kunnen bieden. De resultaten van zo’n geluidsmeting geven aan of er sprake is van een storende en mogelijk zelfs schadelijke geluidsoverlast, of dat je binnen je eigen woning naar oplossingen moet zoeken om de hinder te verminderen.

Aanpassingen aan eigen woning kunnen eerste stap zijn

Er zijn verschillende manieren waarop een woning dermate verbeterd kan worden, dat de irritaties over het geluid van buiten zullen afnemen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de ruiten. HR++ isolatieglas zorgt niet alleen voor een aanzienlijk betere isolatie in huis. Het houdt ook de geluiden van buiten tegen. Waar het vervangen van ruiten een vrij ingrijpende stap is, zijn er ook kleinere aanpassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van enkele grote kamerplanten in huis. De kamerplanten nemen het geluid op, waardoor het in mindere mate weerkaatst wordt in de verschillende ruimtes. Men heeft op deze manier minder snel last van het geluid. Een derde optie is het gebruik van een groot vloerkleed. Net als de kamerplanten neemt ook een vloerkleed geluid op.

Melding maken van geluidsoverlast na meting

Wanneer de aanpassingen in huis onvoldoende werken, biedt een geluidsmeting de uitkomst. Is er sprake van geluidsoverlast? Gebruik de resultaten van de geluidsmeting in dat geval om het gesprek aan te gaan met de buren. Mocht zo’n gesprek onvoldoende helpen, dan kan men melding maken van geluidsoverlast bij een gemeente of wijkagent. In het geval van een huurwoning kan het inlichten van de woningcorporatie helpen om de geluidsoverlast van omwonenden te doen laten verminderen. Het uitstellen van een geluidsmeting is onverstandig. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van 80 decibel of meer, kan dit leiden tot gehoorschade.