Zorgpremie in 2022 met drie tientjes omhoog

pexels

De zorgpremie stijgt in 2022 met 31 euro per jaar. Dat heeft het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt bij de presentatie van de Miljoenennota. Echter bepalen de zorgverzekeraars in november hoe hoog de daadwerkelijke premie wordt. Wat verandert er volgend jaar nog meer? En hoe kunnen Bolswarders besparen op de zorgverzekering?

Premie gecompenseerd met zorgtoeslag bij lage inkomens

We zijn in 2022 gemiddeld 2,75 euro meer per maand kwijt aan de basisverzekering, de verplichte ziektekostenverzekering voor elke Nederlanders. De basisverzekering komt volgend jaar uit op ongeveer 1.509 euro per Nederlander. Dat komt neer op 125,75 euro per maand. De premiestijging wordt voor mensen met een laag inkomen gecompenseerd met zorgtoeslag. De toeslag stijgt met maximaal 3 euro per maand. Het eigen risico blijft in 2022 gelijk op 385 euro. Uiteindelijk zullen de zorgverzekeraars zelf de definitieve premies voor 2022 vaststellen. In november van ieder jaar worden de nieuwe premies van het jaar erop bekend gemaakt. Dan kunnen Nederlanders de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars vergelijken en een nieuwe zorgverzekering kiezen .

Waarom stijgt de zorgpremie?

De zorgkosten in Nederland gaan ieder jaar omhoog. In 2022 stijgen de zorgkosten naar een totaalbedrag van 86,7 miljard euro (bruto). Dat betekent dat de gemiddelde zorgkosten per Nederlander 6.161 euro per jaar, ofwel ruim 513 euro per maand zijn. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen van de stijgende zorgkosten. Er is namelijk meer zorgpersoneel nodig en de salarissen van het zorgpersoneel gaan ook omhoog. Ook is er sprake van vergrijzing en gaat er meer geld naar de behandeling van chronisch zieken en de GGZ. Bovendien is de coronacrisis ook nog steeds gaande. Om het coronavirus in 2022 te bestrijden, wordt er ten minste 2,1 miljard euro uitgetrokken voor testen en vaccinatie .

Veranderingen in de basisverzekering

Hoewel het basispakket in 2022 grotendeels hetzelfde blijft als in 2021, zijn er toch een aantal zaken en behandelingen aan het pakket toegevoegd. Zo kunnen patiënten die thuis gebruikmaken van mechanische ademhalingsondersteuning de elektriciteitskosten hiervan rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. Ook kunnen patiënten tot minimaal 1 augustus 2022 een vergoeding krijgen voor paramedische herstelzorg na COVID-19. Deze vergoeding is bedoeld voor mensen die corona hebben gehad en nog steeds last hebben van ernstige klachten en beperkingen. Onder paramedische zorg valt fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtiek.

Besparen op de zorgverzekering

Ondanks de stijgende zorgpremie, kunnen Nederlanders toch op een aantal manieren besparen op de zorgverzekering. Allereerst is het mogelijk om het eigen risico te verhogen naar 885 euro om een korting te krijgen op de zorgverzekeringspremie. Daarnaast kunnen mensen er ook voor kiezen om de zorgverzekering direct voor het hele jaar te betalen. Daarnaast is het ook goed om eens kritisch naar de aanvullende zorgverzekeringen te kijken. Soms betaalt men voor een aanvullende verzekering meer dan de vergoeding voor de zorg bedraagt. Bij aanvullende dekking voor brillen en lenzen is dat vaak het geval.