Steentje voor steentje ziet Patrick Janssen het stadhuis van Bolsward verrijzen: ‘Ik ben er best trots op’

BOLSWARD ,,Ik ben er stiekem best wel een beetje trots op”, erkent Patrick Janssen (50), gevraagd naar zijn LEGO-kunstwerk van het Bolswarder stadhuis. Ruim zevenduizend blokjes in verschillende soorten, kleuren en maten telt zijn schaalmodel (1 op 50) van het Rijksmonument.

Sinds enkele dagen siert het resultaat in de etalage van Sikma’s Warenhuis, juist tegenover het ‘echte’ pand dat deze dagen zijn toren terugkrijgt. ,,Ik had mezelf de deadline gesteld dat ik het klaar wilde hebben voordat het stadhuis klaar is”, vertelt hij lachend.

Janssen begint zo’n anderhalf jaar geleden aan zijn minutieuze monsterklus. Via het programma LEGO Digital Desginer ontwerpt hij eerst zijn eigen huis, maar als deze voltooid is, schakelt hij op. ,,Laat ik eens kijken of ik het stadhuis er in kan krijgen. Een stap groter”, herhaalt hij zijn gedachtegang. ,,Dan begin je ergens. Hoe ziet het stadhuis eruit? Hoe krijg ik dat voor elkaar? De ramen zijn een belangrijk onderdeel van het geheel, dus die verhoudingen moeten goed zijn.”

Foto’s, Google Streetview en er ,,zo nu en dan even langslopen” vormen de basis voor zijn ontwerp. ,,Zo pruts je een beetje verder”, klinkt het nonchalant. ,,Soms moest ik een paar stappen terug, als de verhoudingen niet goed waren. Toen dat eenmaal klaar was, kon ik door bouwen. Het dak is ingewikkeld, met twintig dakkapellen.”

Hij laat het even bezinken om ergens in het najaar de draad weer op te pakken. ,,Het moet nu ook af”, motiveert hij zichzelf. ,,Over sommige dingetjes was ik niet tevreden. De raampjes bij de Waag, daar zitten ornamenten aan de onderkant. Daarvoor heb ik mijn vrije fantasie en wat leuke lego-technieken gebruikt.”

Op een gegeven moment is het computerontwerp klaar. ,,Nu wil ik het ook wel in het echt zien”, komt bij Janssen opborrelen. Hij exporteert een Excel-lijst met alle onderdelen. ,,Maar bij LEGO zelf hadden ze niet alle losse blokjes.” Hij vervolgt zijn zoektocht op Bricklink: ,,Dat is Marktplaats voor LEGO-blokjes.”

7300 onderdeeltjes staan er op diezelfde Excel-lijst. ,,Maar dat zijn er meer geworden. Ik moest her en der nog wat verstevigen.”

Half mei is zijn werk klaar. Hoeveel tijd hij er in heeft zitten weet hij niet. ,,Ik heb het in de verloren uurtjes gedaan.”

Bij wijze van handtekening heeft hij zichzelf op het plateau geplaatst, voor de ingang van het stadhuis. ,,Ik wilde mezelf altijd al in LEGO hebben. Een poppetje met een wollen trui, een blauw broek, werkschoenen en een alpinopet: dat ben ik.”

Janssen houdt van de kleine dingen. ,,De zonnewijzer, de wijzerplaten op de klok”, noemt hij als voorbeelden. ,,Of het ANWB-bordje op de zijkant, en het huisnummerbordje. Die details maken het nog leuker. Iemand zei: ik mis de leeuwen, maar die zitten er wel op. Die heb ik gestileerd weergegeven.”

,,Het resultaat heeft eerst een paar weken op de kast gestaan”, gaat hij verder. ,,Iedere keer als ik het zag, dacht ik: jemig, heb ik dat gemaakt? Ik sta er zelf versteld van.”

Als de Sikma’s van zijn legodrift horen, gooien ze een balletje op bij Janssen. Het zou niet misstaan in de etalage van hun warenhuis. Janssen hoeft niet lang na te denken: ,,Natuurlijk”, is zijn reactie. ,,Mijn plezier zat vooral in het bedenken en het tot leven zien komen. Nu kunnen anderen er van genieten. De reacties zijn overweldigend.”

En nu? ,,Ik ben alweer bezig met een paar dingetjes”, geeft hij aan. ,,Rond Heamiel heb ik een plannetje. Misschien dat ik de Heakeninginne en haar Hofdames er aan toe voeg.”