VV BlauwRood '20 vindt onderdak bij Mulier (en kan nu dus ook 'los' op het veld)

BOLSWARD/WITMARSUM VV BlauwRood’20 speelt komend seizoen haar wedstrijden op de velden van sv Mulier. De voetbalvereniging in Witmarsum en stichting mfc It Fliet bieden de Bolswarder nieuwkomers de mogelijkheid gebruik te maken van de accommodatie.

De voorbereidende gesprekken liepen al een tijdje, donderdagavond werd de samenwerking beklonken en daarmee kan BlauwRood vanaf komend seizoen dan ook echt los op het veld.

Dubbel gevoel

Het zorgt ergens wel voor een dubbel gevoel, erkent bestuurslid Esther Jorritsma. ,,Het liefst zouden we natuurlijk in Bolsward spelen”, vertelt ze. SC Bolsward blijft echter bij haar eerdere standpunt door hun kleedkamers en kantine niet te verhuren aan de nieuwe zondagvereniging en ook vanuit de gemeente ervaren Jorritsma en haar mede-bestuurders bepaald geen soepele medewerking. Zo komen ze uit bij de ploeg in Witmarsum, waar ze wel welkom zijn: ,,Het is heel bijzonder dat Mulier dit wil doen”, klinkt het dankbaar.

BlauwRood werd vorig jaar rond deze tijd in record-tempo opgericht nadat bekend werd dat SC Bolsward koos voor prestatievoetbal op zaterdag. In de minimale aanlooptijd kon het echter niet aan twee eisen voldoen die de KNVB stelt aan nieuwe veldverenigingen: kleedkamers en een kantine. Die gebouwen zijn eigendom van SC Bolsward. De nieuwe vereniging ging daarom in eerste instantie met meerdere zaalteams van start, maar sprak wel de ambitie uit om ‘volgend seizoen ook op het veld actief te worden’.

Dat seizoen nadert nu. De pat-stelling over de gebouwen bleef echter van kracht. ,,Het standpunt van SC Bolsward wisten we”, aldus Jorritsma. ,,Zij hebben hun keuze gemaakt. Dat snap ik.”

Het gebrek aan medewerking dat ze vanuit de gemeente voelen, komt wel als een verrassing. ,,Wij hebben gevraagd of ze willen bemiddelen, maar dat voelde als een kansloze optie.”

Alternatieven

BlauwRood ging namelijk zelf de afgelopen tijd op zoek naar alternatieven in Bolsward: sporthal de Middelzee en mobiele kleedkamers zijn als serieuze opties onderzocht, maar deze werden door Súdwest afgekeurd. ,,Daar wilden ze niet in mee. Het lijkt steeds alsof ze er dingen bij verzinnen waardoor het weer afketst”, verzucht Jorritsma.

Uiteindelijk komt de Witmarsumer optie op tafel. Een groepje spelers dat zich aan BlauwRood conformeert trainde hier de afgelopen periode al een paar keer en na verkennende gesprekken met het bestuur en de stichting blijkt dat dit een permanenter vervolg kan krijgen. ,,Als Mulier of de kaatsvereniging de kantine en velden niet nodig hebben voor het kaatsen of andere activiteiten, mogen wij de boel huren”, legt Jorritsma uit. ,,Het is heel bijzonder dat zij de deur zo open zetten. We hopen dat dit voor een jaar is, want we willen natuurlijk graag terug naar Bolsward. We zijn een Bolswarder voetbalvereniging”, voegt ze daar aan toe. ,,En we willen niet schoppen tegen SC Bolsward”, benadrukt ze nog maar eens. ,,Maar we hopen dat we een beetje ruimte krijgen.”

Genoeg spelers

Nu de accommodatie-kwestie is afgevinkt, restte nog één ander belangrijk punt: voldoende spelers. De KNVB vereist namelijk ook dat er voor oprichting van een vereniging minimaal drie teams ingeschreven moeten worden. Ook dat doel is bereikt en dus begint BlauwRood volgend jaar -zoals alle nieuw opgerichte teams- in de vijfde klasse op zondag. De vacature voor hoofdtrainer wordt weldra ingevuld, als leider is Salvador Sanchez-Infante -een bekende naam in het Bolswarder zondagvoetbal- gestrikt. En de supporters? ,,We willen kijken of het mogelijk is om pendelbusjes te laten rijden”, aldus Jorritsma

Yme Gietema.