Brett Minnema: Geduldig genieten vanaf de zijlijn

WORKUM Brett Minnema (19) is de derde keeper van Cambuur. En hoewel de Workumer geen minuut keepte in de hoofdmacht, genoot hij met volle teugen van het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. Hij vertelt over een voor hem bijzonder seizoen. ,,Het was een leerzaam jaar.”

Het kampioensshirt en de medaille hangen op een niet te missen plek in huize Minnema, de speciale LC-bijlage ligt op tafel. Daar schuift ook de 1.92 meter lange Brett aan.

Het leerzame jaar waar hij het over heeft, krijgt door corona een onverwachte wending. Brett speelt in de onder-21 van Cambuur, maar die competitie wordt in oktober na zes potjes stilgelegd. Wedstrijden zijn er dan niet meer bij. Hij wordt daarop meer en meer bij het eerste elftal betrokken. ,,Ik trainde wel mee, maar toen ben ik helemaal overgeheveld.”

Hij vormt een trio met eerste keeper Sonny Stevens (28) en tweede doelman Pieter Bos (24). ,,Van hen kan ik veel leren. Met name van Sonny. Hij heeft veel ervaring en is voetballend heel rustig aan de bal. Ik heb wel het idee dat ik dat ontwikkeld heb, maar het is jammer dat ik dat nog niet in de praktijk heb kunnen laten zien.”

De Workumer is geduldig. Hij kent zijn plekje. Tot een onverwacht debuut kwam het echter bijna, eind oktober, uit tegen NAC. Tweede keeper Bos was geblesseerd en ook Stevens was in de voorbereiding niet helemaal okselfris. Minnema draaide vol mee in aanloop naar het duel met de ploeg uit Breda, maar Stevens was net op tijd fit om toch te starten. Hij haalt er zijn schouders over op: ,,Als derde keeper weet je dat je in principe niet gaat spelen, als tweede keeper is de kans iets groter.”

Wel zit hij steevast bij de wedstrijdselectie. ,,Zo heb ik elk stadion wel van binnen gezien.”

Minnema maakt al in de D-tjes de overstap van Workum naar de Cambuur-jeugd. Hij keept dan pas een jaar. Na een seizoen moet hij echter het veld ruimen in Leeuwarden en stapt hij over na ONS Sneek. Als de ploeg uit Leeuwarden een seizoen later toch weer aanklopt (,,de jeugdopleiding werd opnieuw ingericht”), maakt hij wederom de overstap. Met succes: de kampioensmedailles met de onder-15 en -17-teams moeten nog wel ergens liggen, zo vermoedt hij.

Op zijn zeventiende traint hij voor het eerst met de A-selectie mee. ,,In het begin hou je je wat afzonderlijk. Kijk je een beetje toe, maar er zijn altijd gasten die dan meteen naar je toekomen. Ik ben goed opgenomen in de groep.”

Dat maakt ook dat hij zich nu volop mengt in het feestgedruis. ,,Ik voel me betrokken. Ik geniet er wel van. Dit maak je misschien nooit weer mee”, doelt hij op het bijzonder succesvolle seizoen van de Leeuwarders.

De titel is een logisch gevolg van de aanhoudende zegereeks. Die werd vorige week definitief na een 4-2 zege op bezoek bij Jong AZ. De spelersbus wordt omgetoverd tot rijdende discotheek en verdediger Alex Bangura toont zich een waardig verslaggever, zo blijkt uit het Cambuur Sjoernaal van Omrop Fryslân. ,,Rond half 3 waren we terug in Leeuwarden. Daar was het nog een klein feestje.”

De echte apotheose is eigenlijk al een week eerder, na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Het betekent promotie voor Cambuur. Eindelijk. Nadat de ploeg bijna twee jaar bovenaan staat -het seizoen werd vorig jaar abrupt gestopt vanwege de coronacrisis- wacht nu de verdiende gang naar de Eredivisie. De ontlading is groot, bij spelers en fans. Er verschijnt een genoegzame glimlach op het gezicht van Minnema. ,,Dat was nog een groter feest. Daar kan ik van genieten. Het is echt mooi, ook voor de supporters”, doelt hij op de vreugde-uitbarsting die ontstaat op het plein naast het stadion.

Zaterdag wordt de ploeg gehuldigd. Ook dit gaat op een niet alledaagse manier: de gemeente Leeuwarden biedt de selectie een helikoptervlucht over de stad aan, nu het meent dat een grootse huldiging in de stad vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk is. ,,Voor de fans is het jammer, want je hebt iets minder interactie, maar hoe vaak zit je in een helikopter?”, kijkt Minnema vooruit naar zaterdag.

Heel stiekem hoopt hij in de resterende drie wedstrijden nog minuten te maken, maar ook hierover is hij realistisch: ,,Gebeurt het wel, dan is het mooi meegenomen, maar anders heb ik er ook vrede mee.” De Workumer heeft een amateurcontract dat aan het einde van dit seizoen afloopt. Hij hoopt voor volgend seizoen weer een verbintenis te krijgen. Het doel dan? ,,Minuten maken. Ik heb er al vrede mee als ik alles zou spelen in de onder-21.”

Yme Gietema.