‘Gekkenwerk’ voor het goede doel: zevental gaat voor dubbele Elfstedentocht op de step

BOLSWARD Een jaar later dan gepland, maar tijdens het Pinksterweekend gaan zeven Bolswarders alsnog een ongekende uitdaging aan: ze leggen twee keer achter elkaar steppend de Elfstedentocht af. 460 kilometer asfalt wegstampen. ‘Gekkenwerk’, zo noemen ze het zelf. Maar alles voor het goede doel. Juist dit jaar.

Want afblazen is geen optie, laten ze duidelijk merken. Als corona vorig jaar een streep zet door de ambities, besluiten ze hun plan een jaar door te schuiven. Nu worden ze door de geldende maatregelen alsnog in een stevig korset geduwd, maar het is zeker dit jaar belangrijk om geld in te zamelen voor de twee goede doelen, vertelt Johan Bloemhof, één van de deelnemers. De zeven zetten zich in voor de Hartstichting en KWF, doelen die door directe en indirecte persoonlijke ervaringen dicht bij hen liggen. ,,Daar is juist nu geld nodig, want er komt via donaties een stuk minder binnen dan vorige jaren. Als wij op deze manier ons kleine steentje bij kunnen dragen, doen we dat graag. Het zal zwaar worden, maar mensen die met ziekte te maken krijgen, hebben het nog veel zwaarder.”

Schoonzus Esther Bloemhof knikt instemmend. Het is op haar verjaardag als in september 2019 het plan gesmeed wordt, mede ingegeven door de zwemmende monstertocht van Maarten van der Weijden. Ook haar man Freddy committeert zich aan het idee, evenals zijn broer Harm. Daarnaast zijn ook vrienden Jurjen Burghgraef en Sjoerd Vellinga aanwezig. Ook zij zeggen hun deelname toe, evenals Edwin Velzen. Laatstgenoemde in een begeleidende rol: ,,Ik heb al meteen gezegd: ik ga niet steppen”, vertelt hij lachend.

Vorig jaar rond deze tijd was de voorbereiding in een vergevorderd stadium, maar door corona liepen de plannen spaak. ,,Dan is de motivatie wel even weg”, erkent Johan. Esther: ,,Alles er omheen viel ook weg.”

,,Het is heel jammer, maar wat doe je dan?”, herhaalt Johan de vraag die bij hen opkomt. ,,Nog een jaar langer wachten? Bij KWF en de Hartstichting komt zoveel minder geld binnen, dat is juist een reden om het nu wel te doen.”

En dus wordt het voorbereidingstraject weer hervat. Tijdens de trainingstochten haakt Joris Bos vaak aan en zo komt het aantal ‘gekken’ op zeven. Lachend: ,,Hij is er ook ingetrapt.”

 

Allen zijn bekend met de Stepelfstedentocht, maar twee keer achter elkaar de 230 kilometer wegstampen, dat is nog nooit eerder vertoond. Op Koningsdag draaiden ze de langste trainingsronde tot nu toe: 310 kilometer hebben de meesten sinds dinsdag in de benen. ,,Conditioneel wordt het geen probleem”, vermoedt Johan. ,,Het is met name de vermoeidheid, ook mentaal, die het zwaar maakt. Alles in je lijf moet goed zitten. Het is eigenlijk gekkenwerk.”

,,Het is niet te trainen”, meent Esther. ,,Je vraagt veel van je lijf”, vat ze terecht samen. Edwin: ,,Er is al iemand gestopt met roken en sommigen drinken al een half jaar alcoholvrij bier.”

Dat traject moet uitmonden in een ingetogen apotheose op Pinksterzondag. Dan verwachten de zeven in de namiddag binnen te komen in Bolsward, nadat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken. Het liefst hadden ze dat met veel toeters en bellen gedaan, maar die vrijheid is er nog niet. ,,We doen alles binnen de regels van het RIVM”, benadrukt Edwin.

,,We roepen de mensen niet op om te komen, maar de steun langs de route zullen we wel nodig hebben”, verwoordt Johan subtiel. ,,Daar hopen we op.”

Waar ze ook op hopen: een mooi bedrag om over te maken naar de twee goede doelen, maar ook dit is door alle coronaperikelen lastiger te bewerkstelligen. Edwin: ,,Om zo weer even bij bedrijven binnen te lopen die vorig jaar al een bijdrage toezegden is lastig. Alleen al om fysiek langs te gaan, maar er zijn ook veel bedrijven die het door de crisis moeilijk hebben. Hoe goed het doel ook is, dat maakt het vragen om een bijdrage lastig.”

,,Als iedere Bolswarder nou een euro doneert”, denkt Esther hardop. ,,Dan zitten we al op tienduizend euro.”

,,Dan zou ik al mega blij zijn. En met vijftigduizend euro zou ik nog vijf keer zo blij zijn”, haakt Edwin in. ,,Of het nou een kiezelsteen, een baksteen of een hele muur wordt: wij dragen ons steentje bij.”

Tijdens de tocht worden de verrichtingen van de zeven steppers via hun social mediakanalen in beeld gebracht. Meer informatie en de mogelijkheid tot doneren op step460.nl.

Yme Gietema.