Minister bezoekt Jopie Huisman Museum

WORKUM Demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven brengt maandag een bezoek aan het Jopie Huisman Museum in Workum. Dat museum mag drie dagen de deuren openen als onderdeel van een landelijk experiment. Bezoekers moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen om naar binnen te mogen.

Het experiment wordt uitgevoerd in zeventien musea, verdeeld over heel Nederland. Van Engelshoven maakt maandag een tour langs de vier noordelijke deelnemers. Naast het Jopie Huisman Museum doen ook het Fries Museum (Leeuwarden), Het Groninger Museum en het Drents Museum (Assen) mee.

Er zijn nog wel wat voorwaarden. Belangstellenden moeten in het bezit zijn van een Museumkaart én moeten dus kunnen aantonen dat ze negatief getest zijn op corona. Daarvoor zijn dan weer speciaal aangewezen sneltestlocaties. De enige in Friesland zit in Leeuwarden.

,,De mensen moeten er wat voor over hebben”, concludeert museumdirecteur Peter Miedema dan ook. ,,Al is het merendeel van onze bezoekers Museumkaart-houder. Ik zie al wel dat er kaarten verkocht worden.”

De kaartverkoop gaat niet via het Jopie Huisman Museum, maar via de overkoepelende site museum.nl.

In het Workumer museum worden vijftien mensen per uur toegelaten. ,,Dan mogen ze zelf weten hoe lang ze blijven. We zitten dan ruim binnen onze capaciteit, want we kunnen 75 bezoekers tegelijk houden binnen de geldende regels.”

Het Jopie Huisman Museum is vanaf maandag drie dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.