Landelijke subsidie voor theaterproject 'Tiidgenoaten' in Bolsward

BOLSWARD Het project 'Tiidgenoaten', een theaterconcertreeks door zangeres Hiske Oosterwijk met nieuwe composities op het 17e -eeuwse werk van Gysbert Japicx, krijgt landelijke steun van Fonds Podiumkunsten.

De jury zegt in de toekenning de historische inhoud en combinatie met de Friese taal sterk en oorspronkelijk te vinden: ‘Een authentieke combinatie van moderne jazz en kwalitatief hoogstaande teksten in een frisse eigentijdse toonzetting, op een locatie die passend en prikkelend is.’

Eerder al kreeg de Gysbert Japicx Holckema Stichting de toezegging van het fonds om de nieuwe composities op het werk van de grondlegger van de Friese taal tot stand te brengen. Met Oosterwijk als componist, omdat zij eerder op Japicx geïnspireerd werk schreef voor haar afstudeeropdracht aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Oosterwijk haalde er haar bachelor en master Jazz Zang.

Het nieuwe werk vormt de basis van het theaterconcert ‘Tiidgenoaten’. Hierin verdwijnen de ogenschijnlijk onoverbrugbare verschillen tussen Japicx en Oosterwijk door hun gedeelde liefde voor taal en muziek. Het theaterconcert wordt in oktober acht tot twaalf keer uitgevoerd in de karakteristieke Broerekerk in Bolsward.

Meer informatie over het theaterconcert op gysbert.frl