Politie Bolsward wil overlast door bootjes aanpakken

BOLSWARD De overlast die bootjesgebruikers in en rond Bolsward veroorzaken, neemt de laatste jaren toe. Vorig jaar werd, mede door de coronapandemie, het toppunt bereikt. Daarom is het nu tijd voor actie. De politie start vanaf zaterdag met een voorlichtingscampagne en extra toezicht.

,,Ik heb naar het weerbericht gekeken en het zal bijna wel weer los gaan”, verklaart wijkagent Gerrit Schermer de timing van de actie. ,,Als je wilt bijsturen, moet je aan het begin gaan zitten, niet aan het einde.”

Voorkomen

Alles is daarbij gericht op het voorkomen van overlast en ongelukken. Hij ziet het aantal meldingen de laatste tien jaar al toenemen. ,,Toen de Fûgelkrite gebouwd werd kwamen er veel huizen aan het water. Ouders kochten zo’n rubberboot met motor voor hun jeugd”, gaat hij terug in de tijd.

Vorig jaar werd qua drukte op het water een toppunt bereikt. Door corona waren veel buitenlandvakanties geen optie, de scholen waren lange tijd dicht en het gros van de gebruikelijke activiteiten lag stil. Velen zochten daarom hun toevlucht op het water. ,,Het was een gekkenboel”, vat Schermer samen. In zijn vrije tijd vist hij graag en ook dan ziet hij ook de gevolgen van de hardvaarzucht van de -toch vaak jeugdige- schippers. ,,Ik heb eieren uit nesten voorbij zien drijven, futen die hun nesten drie keer opnieuw moesten bouwen en pompeblêden die eruit zagen als slablaadjes omdat ze helemaal fijngemalen waren”, somt hij op. ,,Of de buurman die vroeg of ik kon helpen zijn losgeslagen boot weer vast te maken.”

Actie nodig

Het sterkt Schermer in de gedachte dat gerichte actie nodig is. Een ander belangrijk punt: het Kruiswater. ,,Daar zwemt de jeugd in de zomer. Als zo’n rubberboot met een 15 pk motor gas geeft, gaat de voorkant helemaal omhoog en zie je niet wat er voor je gebeurt. Dat gaat een keer fout..”

,,We zijn er niet op uit om te bekeuren”, benadrukt de wijkagent. Informeren is het toverwoord. ,,Ouders laten hun kinderen ook niet zonder helm op een onverzekerde brommer door de stad rijden, maar zeggen wel: ‘hier heb je een bootje met een motor van 8 pk. Veel plezier’. Er klopt iets niet op het gebied van voorlichting. 10-jarigen kunnen de gevolgen niet overzien.”

Flyers

Dat moet anders. Daarom zijn er flyers gemaakt met daarop de regels, onder meer op het gebied van maximum snelheid, minimumleeftijd en andere algemene vaarregels. Zo geldt in de stadsgracht van Bolsward bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur en moeten jongeren minstens 12 jaar zijn om gemotoriseerd te varen. Schermer: ,,En als je harder gaat dan 20 kilometer per uur, wordt het een ‘snelle boot’. Dan moet je minstens 18 jaar zijn”.

Schermer en zijn collega’s gaan vanaf zaterdag op het water en op de kant op pad om de bootjesgebruikers aan te spreken en toezicht te houden. ,,Het begint met ze te vertellen dat ze rustig moeten varen. Dat de gashendel niet helemaal open hoeft. Bekeuren is niet de bedoeling, maar bij minderjarigen zullen we wel de ouders aanspreken. Zo hopen we te herstellen wat we eigenlijk de laatste jaren wat hebben laten liggen.”

Bolsward geldt deze zomer als ‘pilotstad’. ,,Daar ligt nu de klemtoon op, mogelijk breiden we het dan volgend jaar uit naar Workum, Makkum en Stavoren.”