INGEZONDEN | De straat als asbak

Als je mensen vraagt naar hun grootste ergernis is zwerfafval een veelgehoorde klacht. Het ziet er natuurlijk ook niet uit als de straten bezaaid liggen met snoeppapier, blikjes en plastic flesjes. Maar het meest voorkomende stukje zwerfafval is een klein onopvallend stukje chemisch afval: de peuk.

Vorig jaar kwam ik in het nieuws omdat ik 25.000 peuken van de straten had opgeraapt en dat leverde veel positieve reacties. En ja ik houd de tel bij met behulp van een app. Hiermee kun je inzichtelijk brengen waar het zwerfafval ligt en wat er ligt. En daar is de gemeente Súdwest-Fryslân blij mee.

De peuk, de nummer 1 als het om zwerfafval gaat, ligt dus overal ook in het centrum van onze stad. Een zoekslag van afgelopen week liet zien dat er gemiddeld op iedere meter bijna twee peuken liggen. Een aantal ondernemers en medewerkers van bepaalde zaken doet hier vrolijk aan mee en werpen na hun rookpauze de peuk op straat. Een aantal van hen heb ik hier op aangesproken en gevraagd of ze wilden nadenken of dit ook anders kon. De volgende dag kon ik zien dat mijn vraag gewerkt had want de peuken lagen niet meer op straat maar werden, terwijl de eerder aangesproken medewerker mij voorbij zag lopen, vakkundig in de rioolput gedaan die voor hun zaak zit.

Uit het zicht zullen ze waarschijnlijk denken, maar echt verstandig is dit niet. Die kleine peuk is gemaakt van plastic en valt in zo’n put uiteindelijk uiteen in microplastic dat dus via het riool verder verspreid wordt en uiteindelijk met het gereinigde water terugvloeit in de grachten van Bolsward.

Daarnaast zal één peuk 8 liter water verontreinigen door alle giftige stoffen die erin verzameld zitten. Bij het verbranden van de tabak ontstaan er meer dan 4000 chemische stoffen, waaronder ammoniak en arsenicum. Ondanks deze fijne medewerking van deze mensen, laat ik me niet uit het veld slaan en ga ik door met oprapen en registreren van al het gevonden zwerfafval, waaronder de 50.000e peuk die ik deze week van de straat plukte.

Ton Visser, Bolsward.