Ook Bolsward helpt mee aan Kamp Morra

Een buitengewoon indrukwekkend geheel ontwikkelde zich vorige week in een weiland aan de rand van het dorp Morra. 4.222 poppen werden in een paar dagen tijd geplaatst in het Kamp Morra. Deze poppen staan symbool voor de kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkampen in Griekenland verblijven. Ook vanuit Bolsward werden busladingen vol geknutselde stokpoppen aangevoerd.

Ciel Huitema wierp zich op als contactpersoon in Bolsward. Ze leest over het initiatief in de Leeuwarder Courant en zij en haar man besluiten mee te helpen. De bedoeling: maak een eenvoudige pop en -minstens zo belangrijk- kleed deze aan. De kleren gaan na afloop naar de vluchtelingenkampen in Griekenland.

Huitema: ,,We wilden er zelf wel vijf maken, maar een paar dagen later werd ik gevraagd of wij ook als verzamelpunt wilden functioneren. Elly van Foeken, een goede vriendin, heeft een grote garage aan het Kleinzand, daar konden we de poppen opslaan, dus dat wilden we wel. Drie dagen lang zijn er vanuit de hele zuidwesthoek poppen gebracht.”

Het initiatief is opgezet door vier dames. Hun bedoeling is om de schrijnende kwestie aan te kaarten bij de politiek. ,,We willen met dit statement zorgen dat de prioriteit om deze kinderen te helpen bovenaan de agenda komt bij het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer. Wij hebben het hier in Nederland heel goed en hoeven niet in een tent te slapen of drie uur in de rij te wachten voor de douche. We hopen dat Nederland een humaner beleid gaat voeren. Syrië wordt verscheurd door oorlog, maar was vroeger een welvarend land net als Nederland. Door de actie ga je ook nadenken en met elkaar praten over de vluchtelingenpolitiek”, aldus Elizabeth Pilat, één van de initiatiefnemers van Kamp Morra.

Huitema deelt die mening. ,,Iedereen voelt zich aangesproken door het verhaal. Het is dubbel: je maakt een statement naar de politiek en mensen worden bewust van het feit dat zoveel kinderen daar alleen rondlopen. Je geneert je bijna dat wij hen als rijk land niet kunnen opvangen.”

De contactmomenten die volgen tijdens het bezorgen van de poppen zijn mooi, aldus Huitema. ,,De Pieter Bakkerschool in Sneek kwam langs. Daar kwamen een paar jochies uit de auto die vertelden vol trots wat ze gemaakt hadden”, noemt ze als voorbeeld. Ook vanuit de Gasthuiskerk kwam een groot aantal (,,de dominee moest wel drie keer rijden), scholen werkten mee en zo waren en meerdere initiatieven in de regio.

De ‘eindstand’ in Bolsward komt uit rond de driehonderd poppen. Lachend: ,,Ik had ‘ja’ gezegd dat we ze wel wilden verzamelen, maar ik had geen idee wat er zou komen.” In etappes zijn ze vervolgens naar het dorp in Noardeast-Fryslân gereden. De actie verspreidde zich als een ware olievlek door de provincie, want meer dan drieduizend mensen hebben meegeholpen. In een paar dagen is het kamp opgezet.

Huitema:,,Toen we daar kwamen aanrijden, stonden er duizenden poppen. Groot en klein. Dat was fantastisch. Zo indrukwekkend. Het was ook de grootte van de groep poppen die imponeerde.”

Via een livestream konden belangstellenden meekijken. Dat deed ze maar al te graag. ,,Je zag dat er steeds meer bijkwamen.”

Huitema besluit: ,,Vanuit een soort ongemak doe je iets kleins. Het is klein, maar je doet iets.”

Vrijdag was in het weiland bij Morra een officieel programma om het initiatief nog eens toe te lichten, daarna zijn de poppen weer weggehaald. De kleren gaan via Stichting Hulpkaravaan naar hun bestemming in Griekse vluchtelingenkampen.

,,We sturen alle Kamerleden binnen nu en twee weken een brief met een film van Kamp Morra zodat ook zij de impact gaan ervaren. Ik kan me niet voorstellen dat ze dan niet ook in actie komen”, is de slotboodschap van de initiatiefnemers.

(Video: Herman van Zeilsteen)