Marne college herpakt zich na oordeel ‘zeer zwak’ en krijgt nu voldoende van Onderwijsinspectie

BOLSWARD ,,We hebben een enorme sprong gemaakt”, meldt Dikkie Alkema opgetogen. De rector van het Marne college is ‘blij en trots’ nadat ze maandag aan het einde van de dag het oordeel van de Onderwijsinspectie hoorde. Een afvaardiging hiervan kwam naar Bolsward om de havo-leerweg nog eens onder de loep te nemen. Vorig jaar werd deze bestempeld als ‘zeer zwak’, nu volgde op alle punten een voldoende. ,,Dat geeft een enorme boost.”

,,We hebben na vorig jaar een herstelopdracht van de Onderwijsinspectie gekregen”, legt Alkema uit. Met name op het gebied van onderwijsresultaten en de kwaliteitscultuur in de school moest een slag gemaakt worden. ,,Daarvan hebben ze nu gezegd: dat ziet er goed uit. Er is goed zicht op de vorderingen van de leerlingen. Zij voelen zich gehoord en gezien.”

Onder de docenten bemerkte Alkema een soort strijdvaardigheid die tot verbetering heeft geleid: ,,We willen niet te boek staan als ‘zeer zwak’. We hebben op de havo een verbeterteam ingesteld, waar ook een groep docenten deel van uitmaakt. De afstemming tussen het managementteam en de docenten is heel open en transparant. We overleggen veel. Daarbij staan we niet tegenover elkaar, maar we doen het met elkaar.”

Een andere welkome aanvulling noemt Alkema de tool Leerlingbespreking.nl. ,,Dat hebben we voor alle leerlingen. Zij krijgen daarbij op allerlei vlakken feedback en handvatten als er dingen beter kunnen. Ook moeten ze zelf wat doen door een plan van aanpak te schrijven. Dit wordt besproken met de ouders en mentoren. Het is een heel effectief instrument dat de leerhouding en het gedrag moet stimuleren.”

Doordat vorig jaar het centraal schriftelijk examen vanwege de coronapandemie niet doorging, kunnen die resultaten niet langs dezelfde meetlat gelegd worden. ,,Maar alle examenleerlingen hebben wel hetzelfde programma en dezelfde lesstof doorgenomen”, countert Alkema. ,,We kregen zelfs te horen dat onze prestatie opmerkelijk is, dat we onder deze lastige omstandigheden toch tot een voldoende zijn gekomen. Ik ben heel blij en heel trots op het Marne college. Samen met de leerlingen en de ouders gaan onze docenten verder op de ingezette koers. Met de steun in de rug van de Onderwijsinspectie blijven we werken aan onderwijs dat onze leerlingen uitdaagt hun talenten te ontdekken, zich te ontwikkelen en daarin grenzen te verleggen. Met veel vertrouwen kijken we naar de toekomst.”