BlauwRood‘20 vastberaden over veldvoetbal: ‘Het gaat gebeuren’

BOLSWARD Hernieuwde gesprekken tussen de besturen van voetbalverenigingen SC Bolsward en het vorig jaar opgerichte vv BlauwRood‘20 zijn op niets uitgelopen. Toch is Ruben Draaisma, voorzitter van laatstgenoemde club, ervan overtuigd dat BlauwRood volgend seizoen veldvoetbal kan faciliteren: ,,Dat gaat gebeuren.”

In het kort nog even de voorgeschiedenis. Een jaar geleden werd op voorspraak van de leden van SC Bolsward voor één prestatie-elftal gekozen met als doel het niveau omhoog te krikken. Na een uitgebreid proces kwam zaterdag naar voren als speeldag, zondag bleef over voor recreatief voetbal.

BlauwRood sprong daar op in met het oprichten van de nieuwe voetbalvereniging. In rap tempo werd het bestuur geformeerd, werden leden gevonden (zo’n tweehonderd, spelend en niet-spelend) en strikte het met Lasaulec een ‘stevige hoofdsponsor’ die zich voor vijf jaar committeerde. Enige struikelblok: de faciliteiten. Kleedkamers, de kantine en opslagruimtes: allen zijn eigendom van SC Bolsward en die club was -en is- niet bereid deze te delen.

De nieuwe vereniging moest het dit seizoen dus doen met vier teams die alleen in de zaal uitkwamen, maar Draaisma sprak vorig jaar al uit: ‘het gaat van de grond komen’, doelend op het veldvoetbal.

Door de coronacrisis lag de bal in het amateurvoetbal hoe dan ook meer stil dan dat ‘ie rolde, maar achter de schermen werkt BlauwRood wel aan inlossing van die belofte.

Onlangs gingen beide besturen met elkaar om tafel om de mogelijkheden opnieuw te verkennen. BlauwRood bood aan te kunnen helpen met het opknappen van de vervallen gebouwen op het sportcomplex, deed een financieel voorstel in de vorm van gedeelde kantine-omzet en huur, en opteerde zelfs voor bestuurlijke samenwerking.

SC Bolsward blijft echter bij het standpunt van vorig jaar. ,,Voor ons is er niet veel veranderd”, zegt Marius den Otter, die sinds een drie maanden voorzitter is. ,,Wij hebben heel helder in beeld wat we willen. We willen de kwaliteiten bundelen om op termijn een stevige tweedeklasser neer te zetten. Daar is de keuze op gebaseerd. Wij gaan graag de samenwerking aan als dat past binnen die visie, maar niet met iets wat daar haaks op staat.”

,,Ze hebben de deur dicht gegooid”, kijkt Ruben Draaisma terug op dat onderhoud. ,,Dat had ik wel verwacht, al snap ik het niet. En dit is geen klaagzang: zij hebben het volste recht om bepaalde beslissingen te nemen. Wij blijven wel open staan voor het gesprek.”

Wel deed SC Bolsward het voorstel om ‘samen op te trekken’, maar dan wel onder de vlag van de al bestaande vereniging. Op dat aanbod is BlauwRood dan weer niet ingegaan. ,,Dan zouden wij onze club weer moeten opheffen. Dat is wat ons betreft geen samenwerken”, aldus Draaisma.

Den Otter countert: ,,Anders zouden wij het besluit over de keuze voor zaterdagvoetbal weer terug moeten draaien. Ook hebben ze geen jeugdteams, dus waar moeten die spelers vandaan komen? Je stelt onze leden dan weer voor een keuze. Dat is ook één van de redenen waarom wij zeggen: dit doen we niet.”

De KNVB stelt als voorwaarde voor het oprichten van een veldvereniging dat het wel over de eerder genoemde faciliteiten moet beschikken. Als dat niet in de gebouwen van SC Bolsward kan, waar dan wel? ,,We hebben meerdere opties, maar daar kan ik verder nog weinig over zeggen”, houdt Draaisma zich op de vlakte. ,,Maar het gaat gebeuren. De vraag is alleen op welke manier.”