Nieuw hotel in centrum Bolsward: ‘Een droom’

BOLSWARD Bolsward is, als alles volgens plan verloopt, per juni van dit jaar een hotel rijker. In het monumentale pand aan de Appelmarkt 10 worden momenteel verdeeld over twee verdiepingen negen kamers gerealiseerd. ,,Een droom.”

Met enige trots loopt Annette Lunter door het volop in aanbouw zijnde pand. Ze vertelt enthousiast over haar plannen. Wat begon als een droom op papier, krijgt nu steeds meer vorm.

De eerste aanzet daartoe wordt ruim drie jaar geleden al gegeven. ,,Het pand moest gerestaureerd worden. Groot onderhoud was nodig, want het voldeed niet meer aan de eisen”, zo steekt ze van wal. Het zet haar aan het denken. ,,Wat moeten we met deze ruimtes?”, herhaalt ze de vraag die bij haarzelf opborrelt. Een hotel is ergens altijd een lang gekoesterde wens geweest en dit lijkt het uitgelezen moment om deze te verwezenlijken. Ze wijst op Daan, haar man: ,,Ik zei tegen hem: waarom maken we daar niet een paar hotelkamers?”

De enigszins verbaasde blik die ze in eerste instantie krijgt van haar wederhelft, maakt snel plaats een serieuze aanpak. De plannen worden concreet en het traject van vergunningen en bestemmingswijziging wordt ingezet. ,,Ik wil iets toevoegen aan Bolsward. Aan de levendigheid van de stad”, is haar overtuiging. ,,Het past prima naast het aanbod wat we hier al hebben. Het toerisme groeit.”

De opzet van het plan is een ‘2.0-concept’, zo legt ze uit. Gasten kunnen met een vooraf verkregen code op hun telefoon de deuren openen. ,,Het is een self-service hotel, zonder bijvoorbeeld een fysieke receptie. Mensen kunnen zelf de deur open swipen. Dat is niet nieuw, maar je ziet het wel steeds meer, zeker nu in de coronatijd. Voor gasten die het niet prettig vinden om met zo’n code om te gaan, bieden we een alternatief. En we willen ook de zakelijke markt bedienen. Daarvoor richten we een aantal kamers in met een kleine keuken.”

Het hotel krijgt in alle opzichten een moderne ‘look-and-feel’: ,,Samen met mijn schoonmoeder zijn we op zoek gegaan naar de meest ideale indeling en mooie materialen”, aldus Annette. Het hotel wordt voorzien van een lift en alle kamers krijgen airco. Maar qua duurzaamheid is wel continu gezocht naar de meest ideale, toekomstbestendige uitvoering. Daan: ,,Het pand wordt energieneutraal. Van het gas af. En de stroom die we gebruiken willen we terugwinnen via zonnepanelen.”

Het hotel komt boven de Etos. De winkel werd in de voorgaande weken al grondig aangepakt. ,,Die is nu ingericht volgens de nieuwste formule”, vertellen ze en passant.

De entree voor de hotelgasten komt aan de zijkant van het pand, in de Lommerdsteeg. Daar wordt een oude gevelpoort in ere hersteld. Dat vergde enig speurwerk, laat Daan weten: ,,Het leek bouwkundig onmogelijk. De poort was ook op geen bouwtekening te zien, maar uiteindelijk zag ik via Stichting Bolswards Historie een foto uit 1932, genomen vanaf het Marktplein. Daarop is te zien dat de poort er toen gezeten heeft. Dan moet ‘ie ook terug kunnen”, zo redeneert hij.

Voor de klus zocht het stel een aannemer uit Bolsward, Bouwgroep Dijkstra Draisma kwam uit de koker als hoofdaannemer. ,,Daar hadden we een goed gevoel bij.”

Ook in de toekomst mikken beiden op samenwerkingen met lokale ondernemers, daar waar mogelijk. ,,Je kunt elkaar versterken”, klinkt het stellig. ,,Iedereen die Bolsward bezoekt, moet het gevoel krijgen dat ze een nachtje willen blijven om meer te beleven. Dat is voor iedereen goed.”

De naam van het nieuwe hotel wordt op een later moment bekendgemaakt. De planning is dat de hoteldeuren in juni open gaan. Hoe het dan met de coronasituatie is, laat zich niet voorspellen. ,,Maar je moet ook bezig zijn met de wereld na corona”, aldus Daan. ,,Dit is voor de lange termijn.”