De Tiid vult zich nu ook met boeken: bibliotheek Bolsward wordt ingericht

BOLSWARD Daar gingen ze weer, de boeken en andere producten die de bibliotheek van Bolsward rijk is. Anderhalf jaar geleden werden ze overgebracht van de voormalige bieb aan de Marktstraat naar het tijdelijke onderkomen aan ‘t Skilwyk, maandag verhuisde de collectie -17.500 boeken- wederom.

Ditmaal wordt de lectuur vakkundig uitgestald in de permanente nieuwe vestiging in cultuur historisch centrum De Tiid. De rest van de week wordt aangegrepen om alles in gereedheid te brengen.

Het steekt een klein beetje dat de deuren nog niet open mogen vanwege de coronamaatregelen, meldt Els van Wier, die namens Bibliotheken Mar en Fean onder meer coördinator is van de vestiging in Bolsward. ,,Maar het is zoals het is. Vanaf maandag openen we weer de afhaalservice.”

Ze is blij met het nieuwe thuis van de bieb. ,,Het is een prachtig gebouw. Dat was het altijd al, maar nu is het ook van binnen helemaal aangepast en verbouwd. Het is heel leuk dat we met de andere organisaties onder één dak zitten. We willen ook echt samen dingen organiseren met bijvoorbeeld het museum of het archief.”

In oppervlakte levert de nieuwe vestiging wat vierkante meters in. ,,Het is iets kleiner”, erkent Van Wier. ,,Maar met behulp van een binnenhuisarchitect kunnen we het goed indelen. Ook is er de grote centrale hal waar mensen prettig kunnen zitten.”

Het heeft geen invloed op de boekencollectie, zo benadrukt ze. ,,Wij zijn als bibliotheken Mar en Fean één organisatie met één collectie. Als een boek in Bolsward niet op de plank staat, maar in Sneek bijvoorbeeld wel, kunnen mensen ‘m aanvragen. Dan is ‘ie er de volgende dag.”

Met de verhuizing komt logischerwijs een einde aan de tijdelijke vestiging in het voormalige Rabobank-pand, waar mensen sinds begin december 2019 terecht konden voor hun boeken. ,,Dat was een prima tijdelijke oplossing”, kijkt Van Wier daar op terug.