Su het ut Weest | Broerekerk eind 19de eeuw

BOLSWARD Deze keer een oude foto in de rubriek ‘Su het ut Weest’ van de Broerekerk uit de periode eind 19de eeuw, gezien vanaf het vroegere Schuttersveld ‘Ut Hof’ achter de kerk.

We zien hier de zuidgevel en het koor aan de oostzijde van de kerk. Het Schuttersveld behoorde vroeger bij de kloosterkerk, links in de hoek van de foto zien we een deel van een oude stadsboerderij. Op de westgevel van de kerk (voorgevel) aan het Broereplein stond op de nok van het dak toen nog een zogenaamde ‘lantaarn’, een torentje meestal voorzien van een luidklok.

Waarschijnlijk heeft deze lantaarn vanaf de bouw van de kerk er altijd opgestaan, het wordt in ieder geval op alle oude pentekeningen afgebeeld. Op de foto is te zien dat de kerk in slechte staat verkeert, de struiken groeien vanuit de muur en dakgoot. Bij de daaropvolgende restauratie en herstelwerkzaamheden van de kerk is vermoedelijk het torentje gesloopt, want op alle nadien gemaakte foto’s van de kerk ontbreekt het torentje.

Bij de grote brand in 1980 is de Broerekerk zwaar beschadigd en het dak ingestort. Wat overbleef was een open ruïne van dikke muren en pilaren. Na een grondige restauratie van de kerkruïne 25 jaar later en het aanbrengen van een unieke glazen dakconstructie in 2005-2006 is de kerk voor de toekomst behouden.

Foto en tekst: Stichting Bolswards Historie. Reacties: mail aan, bestuur@stichtingbolswardshistorie.nl.